Hossu: Nokia nu va avea nicio responsabilitate în concedierile de la Jucu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Cartel Afla, Bogdan Hossu, afirmă că politica dusă de statul român prin modificarea Codului Muncii şi a legii Dialogului Social face ca Nokia să nu aibă niciun fel de responsabilitate în concedierea angajaţilor la fabrica din Jucu.

UPDATE Lider sindical de la Nokia: „Vestea închiderii a picat ca şi bomba”

Valentin Ilcaş, liderul Sindicatului Nokia Metal, povesteşte că vestea închiderii fabricii de la Jucu i-a  luat prin surprindere. Nici măcar un zvon n-a circulat înainte ca preşedintele Stephan Elop să facă anunţul, în dimineaţa acestei zile. Vezi aici detalii!

UPDATE În judeţul Cluj sunt doar 1.110 joburi vacante

Închiderea fabrici de la Nokia înseamnă că vor rămâne fără joburi 2.200 de oameni. La Agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă sunt disponibile, în acest moment, doar 1.110 posturi. Vezi aici detalii!

"Sindicatul este acum în întreprindere şi încearcă să negocieze. Rezultatele vor fi anunţate după prânz. Tehnic, românii angajaţi la Jucu vor mai lucra până în 31 decembrie. Unii dintre ei, nu se ştie încă câţi, vor continua să mai stea în întreprindere până în martie 2012", a declarat pentru adevarul.ro preşedintele Cartel Afla, Bogdan Hossu.

Liderul sindical afirmă că închiderea fabricii Nokia era de aşteptat pentru că "doar statul român şi-a luat în cârcă toată responsabilitatea socială pe care trebuia să o aibă întreprinderea". "Legislaţia românească şi actualul Cod al Muncii a mutat toate riscurile în cârca salariatului şi a statului", adaugă el.

Bogdan Hossu a mai spus că dacă legea ar fi fost alta, Nokia ar fi trebuit să plătească ca şi în Germania, când în urma disponibilizării angajaţilor a acordat salarii compensatorii. "Declaraţiile populiste ale guvernanţilor că investitorii au creat locuri de muncă se dovedesc nerealiste acum. Era altceva dacă se aplica o politică fiscală de încurajare pentru ca afacerea să meargă bine", menţionează el.

90% dintre disponibilizaţi vor apela la ajutorul minim garantat

Potrivit acestuia, noul Cod al Muncii şi politica dusă de autorităţi în privinţa legii Dialogului Social se resfrânge acum asupra angajaţilor.

"Sindicatul este la masă, încearcă să negocieze, însă nu ştim dacă se vor obţine şi salarii compensatorii. Statul român nu este deloc îngrijorat de actuala situaţie de la Nokia. După ce vor termina şomajul 90% dintre familiile foştilor angajaţi de la Nokia vor apela la ajutorul minim garantat", precizează el.

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite