Cel mai bun cosaş, ales la Horezu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigătorul primului concurs naţional de cosit a tăiat iarba în patru minute

Horezu a fost ieri gazda Campionatului Naţional de Cosit Eurocosaşul Ruris. La întrecere au participat meşteri ai ierbii din toate colţurile ţării, care au venit aici pentru a câştiga marele premiu, o cupă, 3.000 de lei şi produse din gama firmei organizatoare. Competiţa a atras peste 300 de spectatori, iar mulţi dintre ei nu au plecat acasă cu mâna goală. Nicolae Papură, din Bălceşti a probat un motocositor şi a decis să îşi achiziţioneze un aparat de tăiat iarbă: „Am venit cu soţia să vedem competiţia şi ne-am gândit să ne luam şi noi o «eurocoasă», pentru că e bună la casa omului. E mult mai spornică. Mi-a plăcut şi competiţia, a fost interesantă. Poate la anul particip şi eu”, a glumit bărbatul de 64 de ani.
Cei 14 concurenţi au avut de cosit câte o parcelă de 100 de metri pătraţi, în cel mai scurt timp posibil, iar firul ierbii nu trebuia să depăşească zece centimetri.

Au participat cosaşi de toate vârstele


Fiecare participant a fost încurajat de pe margine de prieteni şi localnici. „A fost uşor. Cu o coasă normală mi-ar fi luat în jur de cinci ore să termin. Nu mi s-a părut nici grea, cred că într-o zi de lucru aş cosi un hectar. Din păcate, nu am câştigat concursul, dar am acumulat experienţă”, a spus cel mai în vârstă concurent, Burcea Tănase, din Vâlcea.  „Această competiţie are rolul de a promova produsele noastre, dar şi de a sprijini agricultura cu produse româneşti. Am optat pentru Horezu pentru că este o localitate plină de viaţă, cu oameni iscusiţi.  Prin această întrecere, sperăm să motivăm românii, să aibă posibilitatea să se gospodărească mai bine”, a declarat preşedintele firmei organizatoare.

Premiere ca la Formula 1


Festivitatea de premiere a fost asemănătoare cu cea de la Formula 1, unde cei de pe podium au sărbătorit cu sticle mari de şampanie. Câştigătorul competiţiei a fost  Andrei Nicuşor (65de ani) din Mehedinţi. Vârstnicul a mărturisit că s-a antrenat pentru acest concurs timp de două luni, dar nu credea că va câştiga. „La început nu mi s-a părut greu, apoi mi s-a făcut frică, dar am trecut peste. A fost ceva deosebit pentru mine, voi participa şi la anul pentru a-mi apăra titlul”, a spus Nicuşor. Ediţia viitoare a “Eurocosaşului” se va ţine, potrivit regulamentului, în  judeţul câştigătorului. Astfel, la anul, competiţia se mută în Mehedinţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite