Reacţii internaţionale la criza din Honduras

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştirea potrivit căreia preşedintele hondurian Jose Manuel Zelaya a fost arestat de armată şi trimis în exil a atras reacţii puternice pe plan internaţional, în special din lumea latino-americană. BBC trece în revistă declaraţiile liderilor politici din America Latină, SUA şi UE.

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez
image

Dacă ambasada noastră ar fi atacată, de exemplu, dacă ambasadorul nostru ar fi răpit sau bătut, acea juntă militară care este acolo, chiar dacă nu îşi arată faţa, ar intra într-o stare de război. Va fi necesară o reacţie din partea noastră, chiar şi din punct de vedere militar, suntem obligaţi să acţionăm în acest mod. Nu aş putea să stau aici cu braţele încrucişate, ştiind de la telefon că ambasadorul meu este masacrat sau că aceştia intră în Ambasada Venezueleană. Nu. Am pus forţele armate ale Venezuelei în alertă.

Preşedintele Boliviei, Evo Morales
image

Nu este posibil ca unele grupuri, inclusiv armata, să ignore permiterea oamenilor de a participa şi vota viitorul ţării lor. Aceasta este o discreditare a armatei, care participă în mod democrat la deciziile pe care le iau oamenii într-o ţară. Nu mai trăim în dictatură. Aceştia nu vor avea succes. Ceea ce se întâplă în momentul de faţă în Honduras este o aventură a unui grup al armatei care a asaltat democraţia. Aceştia nu vor avea succes.

Ministrul de Externe ecuadorian



Ecuadorul nu va recunoaşte niciun guvern care nu este al preşedintelui Manuel Zelaya.

Preşedinta Argentinei, Cristina Fernandez
image

Sunt puternic îngrijorată pentru situaţia din Honduras. Ne aminteşte de cei mai răi ani din istoria Americii Latine. Vom cere ca OAS (Organizaţia Statelor Americane) să se conformeze în toatalitate cu carta democratică care presupune respect necondiţionat pentru democraţie şi, peste toate acestea, repunerea în drepturi a preşedintelui hondurian. Nu ezit să numesc această acţiune o revenire la barbarie. Toate ţările de pe continent şi întreaga comunitate internaţională ar trebui să ceară întoarcerea preşedintelui ales în mod democrat.

Secretarul de stat american, Hillary Clinton
image

Acţiunile întreprinse împotriva preşedintelui hondurian Manuel Zelaya violează perceptele Cartei Democrate Interamericane şi aceştia ar trebui condamnaţi de toată lumea. Cerem tuturor partidelor din Honduras să respecte ordinea constituţională şi regulile legilor, să îşi reafirme vocaţia democratică şi să se mobilizeze pentru a rezolva disputa politică în mod paşnic şi prin dialog.

Premierul spaniol, Jose Luis Rodruigez Zapatero (comunicat)
image

Şeful Guvernului îşi exprimă puternica condamnare a detenţiei şi expulzării ilegale a preşedintelui constituţional al Republicii Honduras, Manuel Zelaya. Soluţia oricărei dispute trebuie găsită întotdeauna prin dialog şi respect pentru regulile democratice. Nu există şi nici nu va putea exista vreodată o soluţie la criza din Honduras în afara cadrului constituţiei ţării.

Declaraţia Uniunii Europene
image

Uniunea Europeană condamnă puternic arestarea preşedintelui constituţional al Republicii Honduras, Manuel Zelaya de către forţele armate. Aceasta este o violare inacceptabilă a ordinii constituţionale. UE cere eliberarea urgentă a preşedintelui Zelaya şi o întoarcere rapidă la normalitatea constituţională.

Preşedintele SUA, Barack Obama
image

Potrivit Reuters, preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat îngrijorarea profundă în ceea ce priveşte arestarea şi expulzarea preşedintelui Manuel Zelaya din ţară. "La fel ca şi Organizaţia Statelor Americane, cer tuturor actorilor politici şi sociali din Honduras să respecte normele democratice, regulile legale şi doctrina Cartei Democrate Interamericane. [...] Orice tensiuni şi dispute existente trebuie rezolvate pe cale amiabilă prin dialog deschis, fără intervenţie din exterior".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite