Traian Băsescu participă la inaugurarea Memorialului Holocaustului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu participă la inaugurarea Memorialului Holocaustului
Traian Băsescu participă la inaugurarea Memorialului Holocaustului

Preşedintele Traian Băsescu participă joi dimineaţa la ceremonia de inaugurare a Memorialului Holocaustului. Şeful statului va primi în cursul zilei o delegaţie a comunităţii evreieşti din România şi va participa la ceremonia de decorare a membrilor din România ai Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel”.

Citiţi şi:


Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, inaugurează la 10.30 Memorialul Victimelor Holocaustului în România, festivitate la care participă şi prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, urmând ca la ora 12:30 să aibă loc sesiunea solemnă a Camerei Deputaţilor consacrată comemorării Holocaustului.

    
Traian Băsescu va oferi seara o recepţie cu prilejul comemorării Zilei Holocaustului în România.

Memorialul Holocaustului în România, ansamblu amplasat la intersecţia străzilor Anghel Saligny, Mihai Vodă, Ion Brezoianu şi Lipscani din Capitală, cuprinde cinci sculpturi - “Coloana”, “Via Dolorosa”, “Roata Romilor”, “Steaua lui David”, “Epitaf”.


Comisia Internaţională privind Studierea Holocaustului în România a fost înfiinţată pe 22 octombrie 2003, la iniţiativa fostului preşedinte Ion Iliescu şi include cercetători ai Holocaustului, istorici, specialişti în ştiinţe sociale din România, Israel, SUA, Franţa şi Germania.

Pe 11 noiembrie 2004, Comisia a redactat un raport ştiinţific şi a înaintat Guvernului un set de recomandări între care:

  • înfiinţarea unui Memorial naţional şi a unui muzeu în Bucureşti pentru comemorarea victimelor Holocaustului.
  • identificarea şi înregistrarea victimelor Holocaustului din România.
  • crearea unui grup special de lucru care să analizeze şi să redacteze programa şi manualele şcolare referitoare la Holocaust.
  • înfiinţarea unui centru arhivistic şi a unei fundaţii dedicate educaţiei şi cercetării Holocaustului.
  • anularea deciziilor de reabilitare a unor criminali de război, inclusiv a celor pronunţate în ultimii 15 ani.

Programul pentru realizarea unui Memorial al Holocaustului în România a fost iniţiat în 2006, ca urmare a recomandărilor Comisiei Internaţionale pentru Studierea  Holocaustului din România (Comisia Wiesel) şi după consultările cu personalităţi ale vieţii publice, reprezentanţi ai Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, oameni de cultură şi artă şi supravieţuitori ai Holocaustului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite