Putin a dormit în hotelul lui Hitler

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Putin a dormit  în hotelul lui Hitler
Putin a dormit în hotelul lui Hitler

20 de lideri europeni au comemorat, ieri-dimineaţă, începând cu ora 4.45 izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Liderii europeni reuniţi ieri-dimineaţă la Westerplatte au umplut până la refuz hotelurile din Gdansk. Vladimir Putin a ales să stea în acelaşi hotel în care înnoptase şi Adolf Hitler.

Citiţi şi:


Oficialii europeni şi americani care îşi reprezintă ţările la ceremonia de comemorare a începutului celui de-al Doilea Război Mondial, desfăşurată la Westerplatte, în apropiere de oraşul polonez Gdansk, s-au trezit cu noaptea în cap pentru a fi prezenţi pe câmpul de luptă la ora locală 4:45.

În urmă cu 70 de ani, la această oră, s-au tras primele salve de tun, urmate apoi de invazia blindatelor germane în Polonia.

„Istoria nu trebuie rescrisă“

Primele salve au fost trase de pe cuirasatul german Schleswig-Holstein, ce a deschis focul împotriva bazei poloneze de la Westerplatte. Ceremoniile au fost deschise de preşedintele polonez, Lech Kaczynski, care a avertizat în discursul său că există anumite eforturi de a rescrie istoria, trimiterea fiind la Rusia. Moscova a anunţat în ultimele zile, pe mai multe voci, că vina pentru cel de-al Doilea Război Mondial aparţine Germaniei şi occidentalilor.

Teoria clasică este însă aceea că războiul a fost posibil datorită înţelegerii Hitler – Stalin, oficializată prin semnarea pactului Ribbentrop – Molotov. „Trebuie să ne opunem încercărilor de a rescrie istoria, de a pune sub semnul întrebării adevărurile istorice despre cel de-al Doilea Război Mondial, numărul victimelor nazismului, dar şi numărul victimelor comunismului“, a declarat Kaczynski în cotidianul „Rzeczpospolita“.

„Istoria are mai multe culori“

În discursul de la  Westerplatte, Kaczynski a comparat masacrarea celor 22.500 de prizonieri polonezi de către NKVD cu Holocaustul. Ruşii au încercat să dea vina pentru masacracul de la Katyn pe nazişti, însă după 1990 au recunoscut că ordinul a venit din partea lui Stalin. După venirea la putere a lui Vladimir Putin, în 2000, Rusia a început un proces de „înălbire“ a crimelor stalinismului.

„ Pentru noi, ca şi pentru mulţi democraţi ruşi, Stalin a fost un criminal şi un agresor. Creatorul Gulagului este pe deplin compatibil cu Hitler“, comenta ieri-dizidentul polonez Adam Michnik, în „Gazeta Wyborcza“. În replică, premierul rus Vladimir Putin i-a acuzat pe polonezi că sunt vinovaţi pentru declanşarea războiului, alături de nazişti şi de occidentali. Putin a amintit în acest sens un tratat de neagresiune semnat de polonezi în 1934 cu Germania.

Liderul rus consideră că „istoria nu are o singură culoare“ şi că „greşeli au fost multe din partea tuturor părţilor“. În ceea ce priveşte masacrul de la Katyn, pe care Moscova refuză să-l considere genocid, Putin a anunţat că istoricii polonezi pot avea acces la arhivele ruseşti doar pe bază de „reciprocitate“. În realitate, cercetătorii polonezi nu au primit niciodată acces la aceste arhive. „Subiectul Katyn trebuie depolitizat“, iar „relaţiile ruso-poloneze trebuie să meargă înainte“, a explicat Putin.

Nemţii îşi asumă răspunderea

Cancelarul german Angela Merkel a continuat linia politică a discursurilor liderilor germani, de după 1945. „Germania a declanşat cel de-al Doilea Război Mondial. Am adus suferinţă fără margini întregii lumi“, a declarat cancelarul german. 

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a trimis o scrisoare premierului polonez în care aminteşte de „rolul crucial pe care Polonia l-a jucat în vindecarea rănilor unei Europei divizate“, „de la Papa Ioan Paul al II-lea, care a adus speranţă pe acest Pământ în urmă cu 30 de ani, la Lech Walesa, care a condus poporul polonez către alegeri libere şi a inspirat ţările vecine să facă la fel“.

„Astăzi pare perfect normal că un polonez, fostul premier Jerzy Buzek, este preşedintele Parlamentului European“, mai scrie liderul european.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite