Hillary Clinton, de Ziua Romilor: Prea des şi în prea multe locuri romii sunt discriminaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a adresat liderilor europeni un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, cerându-le să îşi intensifice eforturile în lupta împotriva discriminării romilor.

"Protejarea şi promovarea drepturilor romilor de pretutindeni este unul din angajamentele mele personale" a afirmat Hillary Clinton (foto), care a prezentat un mesaj de felicitare din partea preşedintelui Barack Obama şi poporului american membrilor acestei etnii din Europa şi din întreaga lume, mulţumindu-le pentru contribuţia lor la cultură, muzică şi artă.

Hillary Clinton a afirmat că "prea des şi în prea multe locuri" romii sunt, în continuare, discriminaţi pe baza trăsăturilor fizice, fiind supuşi unor violenţe, segregaţiei şi altor forme de discriminare.

"Le cer liderilor europeni să îşi dubleze eforturile, pentru a se asigura că romii nu sunt discriminaţi în privinţa accesului la educaţie, servicii de sănătate, locuinţe şi locuri de muncă", a mai spus secretarul de Stat american în mesajul său.

Totodată, Hillary Clinton anunţă că Statele Unite vor lansa în zilelele următoare două noi programe destinate asistenţei membrilor comunităţilor de romi din România, Republica Moldova, Slovacia şi Ungaria. Obiectivul acestor programe constă în consolidarea asistenţei juridice, extinderea oportunităţilor de acces la educaţie şi "ajutarea cât mai multor romi să participe la discursul politic, în vederea consolidării unei noi generaţii de lideri ai comunităţilor lor".

Ziua Internaţională a Romilor este aniversată, în fiecare an, în 8 aprilie, şi a fost stabilită în 1971 pentru a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă

În 28 martie 2006, Parlamentul de la Bucureşti a declarat ziua de 8 aprilie drept ''Sărbătoarea etniei romilor din România''.

Manifestări cultural-artistice, de Ziua Internaţională a Romilor

Ziua Internaţională a Romilor va fi marcată vineri prin diferite acţiuni culturale, concerte, expoziţii, recitaluri de muzică populară, clasică şi pop, avându-i ca protagonişti pe reprezentanţii acestei etnii.

Guvernul României - Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional - Centrul Naţional de Cultură a Romilor "Romano Kher" şi Centrul Rromilor "Amare Rromentza" vor sărbători Ziua Internaţională a Romilor printr-o manifestare cultural-artistică ce va cuprinde un spectacol de muzică şi dans tradiţional rom susţinut de taraful "Grigoraş Dinicu" al Centrului Naţional de Cultură a Romilor şi de alţi artişti romi de marcă. Totodată, va fi organizat şi un târg al meşteşugurilor tradiţionale rome, iar organizatorii vor oferi un cocktail în onoarea participanţilor.

Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR), Romani CRISS, Asociaţia Florarilor şi Fundaţia Ruhama, în parteneriat cu Primăria Sectorului 2 şi Asociaţia Cultural Artistică Hara, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, vor marca Ziua Internaţională a Romilor. Evenimentul va avea loc în Parcul Lunca Florilor (zona Baicului, sector 2) şi va începe la ora 12,00, cu o expoziţie de pictură romă, un târg de flori şi un târg al meşteşugarilor romi. Oaspeţii evenimentului vor putea obţine informaţii de la reprezentanţii ONG-urilor rome despre înscrierea la şcoală, despre măsurile afirmative şi despre cum pot primi asistenţă legală gratuită. Iniţiatorii au organizat şi o strângere de fonduri, cu vânzare de CD-uri, pentru Tamango.

Începând cu ora 14,00, vor avea loc recitaluri de muzică populară, clasică şi pop, susţinute de tineri romi, iar la ora 15,00 organizatorii evenimentului vor marca însemnătatea Zilei Internaţionale a Romilor prin discursuri ale unor invitaţi de marcă.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite