Hillary Clinton: Românii trebuie să respecte cerinţele Congresului pentru ca SUA să ridice vizele pentru ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul american Hillary Clinton
Secretarul american Hillary Clinton

Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, s-a întâlnit marţi, la Washington, cu secretarul de Stat Hillary Clinton, cu care a discutat despre sistemul american antirachetă în Europa şi despre eliminarea vizelor pentru români, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

"Cooperăm îndeaproape cu Guvernul român pentru ca românii să îndeplinească standardele" introduse de Congres în vederea eliminării vizelor de călătorie pentru studii, afaceri şi turism, a declarat Hillary Clinton, într-o conferinţă de presă comună cu Baconschi, după întrevedere.

SUA doresc ca România să îndeplinească aceste reguli, pentru ca autorităţile americane să poată "accelera şi creşte procentajul de vize acceptate".

"Deci, suntem angajaţi în această cooperare, dar trebuie să îndeplinim cerinţele stabilite de Congres", a rezumat secretarul de Stat american stadiul în care se află procesul eliminării vizelor americane pentru români.

Hillary Clinton a anunţat, în acest sens, că administraţia americană doreşte să coopereze cu Guvernul român în cadrul unei campanii de informare şi educaţie publică, pentru a ajuta cât mai mulţi cetăţeni să afle care sunt aceste reguli şi cum să poată să îndeplinească cerinţele.

Referitor la găzduirea scutului american pe teritoriul României, Clinton a declarat: "Această hotărâre subliniază seriozitatea cu care România abordează rolul său în cadrul NATO şi angajamentul în vederea consolidării securităţii globale".

Ea a apreciat, totodată, că trupele române "au servit ţara cu onoare în lume, dar în special în Irak şi Afganistan", mulţumind pentru "continuarea angajamentului curajos", notează şi Mediafax.

"Având în vedere că România este membră a Uniunii Europene şi NATO, eu cred că cetăţenii români merită să călătorească fără vize în Statele Unite", a declarat Baconschi, adăugând că în cadrul întâlnirii au fost "explorate" posibilităţi de "a atrage interesul comunităţii americane de afaceri faţă de oportunităţi oferite de econonia românească".

Teodor Baconschi a declarat că a discutat cu Hillary Clinton atât despre "dorinţa comună de consolidare a parteneriatului strategic, cooperarea în cadrul NATO şi aşteptările comune în perspectiva reuniunii NATO de la Lisabona", de la sfârşitul acestui an, cat şi despre suplimentarea trupelor române în Afganistan şi includerea României în sistemul american antirachetă în Europa.

El a spus că a discutat cu secretarul american şi despre "ultimele evoluţii din regiunea Mării Negre, în imediata vecinătate a UE", dar şi despre "probleme de securitate energetică", prezentându-i principalele proiecte româneşti în domeniu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite