Hidrocentrală de 20 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidrocentrală de 20 de milioane de euro
Hidrocentrală de 20 de milioane de euro

Pe râul Săpânţa se construieşte prima hidrocentrală din judeţ. Societatea italiană ESPE Energia a demarat construirea unei centrale hidrolectrice pe râul Săpânţa, la Firiza, care va furniza energie electrică pentru aproape 10.000 de familii anual.

Investiţia curajoasă, în valoare de 20 de milioane de euro, este una dintre cele mai importante făcute de în cei 35 de ani de activitate ai firmei italiene. Acest nou proiect va permite o economisire de 7.700 de tone de petrol anual şi va evita introducerea în atmosferă a 23.590 de tone de anhidridă carbonică şi a 17.500 kilograme de oxid de azot, gaze extrem de nocive pentru populaţie. Centrala de la Firiza va dezvolta o putere instalată de circa 7 megavaţi şi garantează o producţie medie anuală care depăşeşte 17 milioane de kilowaţi oră.

Prima hidrocentrală din Maramureş

Ambiţiosul proiect a fost demarat în luna iunie a acestui an, iar în 36 de luni, investitorii spun că va fi gata întreaga instalaţie. Prin intermediul acestei centrale se va reuşi producerea de energie curată, din surse regenerabile, care va reuşi să satisfacă cerinţele anuale a aproape 10.000 de familii. „ESPE Energia doreşte să contribuie concret la dezvoltarea României, prin respectarea directivelor Uniunii Europene şi mai ales prin respectarea mediului înconjurător“, a declarat Roberto Meneghetti, fondator al Grupului ESPE, dar şi al ESPE Energia în România. Judeţul Maramureş a fost preferat altor regiuni din România, pentru că în judeţ funcţionează deja cu succes 11 microhidrocentrale, care furnizează energie electrică mai ieftină pentru cele 10 societăţi de furnizare operative în Maramureş. „Bazinul hidrografic al râului Săpânţa, din Maramureş reprezintă o sursă regenerabilă deosebită, atât datorită structurii teritoriului, cât şi a debitului de apă“, a arătat Roberto Meneghetti.

Energia verde, energia viitorului

Alegerea a fost făcută în urma unei evaluări tehnice privind capacitatea productivă a instalaţiei ce va fi realizată, etapă deosebit de importantă, atât din punct de vedere financiar, cât şi din punct de vedere al execuţiei. Potrivit specialiştilor, energia verde, nepoluantă, este de viitor. „Energia verde adică energia hidroelectrică, eoliană sau solară, este în plan mondial pentru a înlocui energia produsă din surse poluante ca petrolul”, a subliniat Florin Nechita, directorul Sucursalei de Distribuţie Electrica Maramureş.
„La energia electrică nu se poate renunţa, tocmai de aceea trebuie să încercăm să producem energie curată prin intermediul utilizării de resurse naturale şi regenerabile precum apa, soarele şi vîntul, protejând mediul înconjurător”, a concluzionat Roberto Meneghetti.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite