Libanezii aleg astăzi între Hezbollah şi Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Libanezii merg astăzi la vot pentru alegerile legislative, în care se confruntă coaliţia susţinută de Occident şi tabăra condusă de Hezbollah, sprijinită de Iran şi Siria, relatează AFP.

Secţiile de vot s-au deschis la ora locală 7.00 (4.00 GMT) şi se vor închide la ora 19.00 (16.00 GMT). Votul este supravegheat de 50.000 de militari şi poliţişti.

Alegerile de astăzi vor stabili dacă viitorul guvern al Libanului, ţară care are graniţe cu Siria şi Israelul, va beneficia în continuare de sprijin occidental, în special american, sau se va orienta mai mult către Iran şi Siria.

Hezbollah, încrezătoare în victorie

Vocea Israelului subliniază că organizaţia islamistă Hezbollah nu poate câştiga singură majoritatea de 65 de mandate parlamentare dintr-un total de 128 pentru a forma în Liban un guvern proiranian.

Totuşi Hezbollah este încrezătoare în victorie. Exprimându-şi convingerea într-o victorie a blocului anti-occidental condus de Hezbollah, şeicul Naim Qassem, locţiitorul liderului şiit Hassan Nasrallah, a declarat că numeroase guverne occidentale s-au adresat organizaţiei militante şiite cu asigurări de cooperare în eventualitatea unui triumf la urne.

"Ambasadorii unor ţări străine şi îndeosebi europene ni s-au adresat şi ne-au promis că vor coopera cu noi indiferent de rezultate. Dacă Hezbollah va alcătui viitoarea coaliţie, aceste state ne vor recunoaşte în loc să ne boicoteze", a declarat numărul doi al Hezbollah.

Într-o referinţă indirectă la sprijinul de care se bucură Hezbollah în tabăra creştină libaneză condusă de Michel Aoun şi rolul în aparenţă decisiv al acesteia, Patriarhul maronit libanez, Nasrallah Boutros Sfeir a subliniat că Libanul se confruntă cu o ameninţare existenţială.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite