Hawaiieni în faţa rachetelor nord-coreene: între fatalism şi teamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din Hawaii au trăit mereu cu frica unui tsunami, a unei erupţii vulcanice sau a invaziei străine. De aici fatalismul lor. Deşi Statele Unite au amplasat un scut antirachetă după ce au anunţat că armele nucleare nord-coreene ar putea lovi insula din Pacific, hawaienii îşi acceptă destinul.

"Ce să mai faci? Tot o să mori odată, de la un val, o rachetă sau de bătrâneţe", meditează un pictor de 34 de ani. Fatalismul îi caracterizează pe hawaiieni.

Mai citiţi şi:
VIDEO SUA au instalat în Hawaii un dispozitiv de apărare împotriva unei rachete nord-coreene
Coreea de Nord avertizează SUA: Vom riposta imediat!
Dorin Chioţea: "În Coreea de Nord nu ai voie să mergi în alt oraş şi celularele sunt interzise"

“Noi suntem pe cont propriu aici, trebuie să fim pregătiţi în caz că nu vin ajutorele la timp de pe continent", a spus un locuitor citat de New York Times. Honolulu a primit indicaţii să aibe provizii pentru trei zile de apă, mâncare şi medicamente.

Joseph Souki (76 de ani) nu a uitat bombardamentele de la Pearl Harbour din 1941. “Hawaii este ca un pion pe o tablă de şah”, a spus acesta.

Unii nu se tem de rachetele nord-coreene. “Să trimită una încoace”, a glumit relaxat Clifton Wannaker, un contabil de 45 de ani.

Alţii da. “Cred că ar fi stupid să facă testul ala”, a spus un şofer de camion, potrivit căruia “Statele Unite ar trebuie să se ducă la ei şi să îi zgălţâie puţin”. Adică SUA să trimită şi ele nişte rachete către nord-coreeeni "pentru teste".

Artistul Mark N. Brown (49 de ani) crede că cel mai probabil rachetele nord-coreene ar lovi mai întâi o altă insulă, mai aproape de Pheniam, Kauai.

Mele Connor, care locuieşte de 55 de ani în Hawaii, a spus râzând că “după Coreea de Nord, va fi altcineva”. “Ei ştiu că Obama vine de aici şi vor ceva. De fapt, toţi vor ceva de la insuliţa noastră”.

Coreea de Nord a testat în aprilie racheta nucleară Taepodong-2 care a zburat 3.000 de kilometri până în Alaska. SUA, China, Rusia, Coreea de Nord, Japonia şi Uniunea Europeana au criticat exerciţiul nord-coreenilor. În replică, Coreea de Nord a spus că nu va renunţa la programul său nulear, va continua testele, va începe un program de îmbogăţire cu uraniu şi va folosi în armament tot plutoniul de care dispune.

Potrivit oficialilor americani, rachetele nord-coreene ar putea să ajungă în Hawaii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite