Casa Albă repetă că Obama s-a născut în Hawaii, nu în Kenya

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Albă a repetat luni că Barack Obama s-a născut pe teritoriul american, exasperată de teoria conspiraţionistă potrivit căreia actualul preşedinte s-ar fi născut în Kenya.

Mai citeşte şi:

Ipoteză şocantă: Obama nu s-a născut în Statele Unite

Teoria că Obama s-a născut în Kenya, dar ascunde acest lucru pentru a putea candida la Casa Albă, a început să circule pentru prima oară în timpul campaniei prezidenţiale. Teoria a câştigat teren în ultimele săptămâni, pe fondul lipsei de evenimente mediatice din timpul verii.  

La briefingul de presă de luni, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, a părut exasperat când un reporter l-a întrebat ce poate spune pentru a pune capăt acestei terorii a conspiraţiei.

"Nici dacă aş avea o motră de ADN nu i-aş convinge că s-a născut (în Statele Unite - n.red.) pe cei care nu vor să creadă acest lucru. (...) Dar am o veste pentru ei şi pentru noi toţi: preşedintele s-a născut în Honolulu, Hawaii, al 50-lea stat" american. "În urmă cu un an şi jumătate, eu am cerut ca certificatul de naştere să fie postat pe internet", în speranţa de a pune capăt zvonurilor, a amintit purtătorul de cuvânt.

Potrivit Telegraph, Casa Albă a publicat copii ale documentelor oficiale ale preşedintelui, care conţin şi numele centrului medical din Honolulu, Hawaii, unde s-a născut. Este vorba însă de o variantă scurtă a certificatului de naştere şi nu de documentul original completat de medicii care au fost implicaţi în naşterea sa, afirmă conspiraţioniştii.

CNN a aflat că autorităţile din Hawaii au distrus o serie de documente 2001. Din această cauză, certificatul de naştere original al lui Obama nu mai există, iar cel scurt este singurul oficial.

O copie scanată a certificatului de naştere publicat de Obama, eliberat de Departamentul Sănătăţii din Hawaii arată că preşedintele american s-a născut în Honolulu, în data de 4 august 1961 la ora locală 19.24. Site-ul independent FastCheck.org, un proiect al Universităţii din Pennsylvania, a examinat şi scanat certificatul în original, încercând astfel să pună capăt controversei.

"Concluzia noastră a fost că întruneşte toate cerinţele Departamentului de Stat pentru a dovedi cetăţenia americană. Concluzia noastră este că Obama s-a născut în Statele Unite, aşa cum a declarat întotdeauna"
, a precizat site-ul. FastCheck.org mai menţiona faptul că mama lui Obama, de cetăţenie americană, şi tatăl său keyan au publicat un anunţ în cotidianul local în data de 13 august 1961, în care anunţau naşterea fiului lor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite