Hassan şi Mehdi Awdi, foşti patroni ai Rodipet, urmăriţi penal pentru fraudarea CFR Mesagerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodipet arhivă
Rodipet arhivă

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au început urmărirea penală a cetăţenilor americani de origine libaneză Hassan şi Mehdi Awdi, pentru fraudarea CFR Mesagerie.

Foştii patroni ai Rodipet sunt cercetaţi alături de alte două persoane: Iordan Bădeanu (care a avut o funcţie de conducere în cadrul SC Expediţie, Mesagerie, Bagaje, Coletărie, Valori băneşti şi Corespondenţă CFR Mesagerie SA) şi Bassam Istanbouly, cetăţean libanez.

Cei patru învinuiţi sunt acuzaţi de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Concret, ei ar fi constituit o asociere infracţională pentru a delapida CFR Mesagerie SA: şi-au însuşit active patrimoniale ale societăţii în valoare de aproximativ 4.400.000 de lei şi au provocat pierderi bugetului de stat prin neplata taxelor şi impozitelor.

"Intenţia membrilor grupării a fost aceea de a falimenta SC CFR Mesagerie SA, prin transferarea tuturor activelor către alte societăţi comerciale pe care învinuiţii le controlau, astfel încât să nu se respecte obligaţiile asumate prin contractul de privatizare al SC CFR Mesagerie SA precum şi în vederea obţinerii unor beneficii financiare substanţiale. În acest scop, învinuiţii au procedat la încheierea de contracte fictive de prestări de servicii, o parte dintre acestea antedatate, în baza cărora au fost înregistrate în contabilitatea SC CFR Mesagerie SA facturi fiscale reprezentând cheltuieli având la bază operaţiuni nereale, metodă prin care s-a realizat atât sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat cât şi însuşirea în mod nelegal a activului patrimonial al societăţii", explică DIICOT.

Hassan şi Mehdi Awdi mai sunt cercetaţi şi pentru păgubirea cu 35,5 milioane de euro a societăţii Rodipet.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite