Hârtia lui Grăjdan, prima filă de dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA continuă audierile în cazul Constantin Grăjdan, acuzat de favorizarea infractorului pentru că a retras Inspectoratul de Stat în Construcţii din procesul fostului premier Adrian Năstase.

Vizita lui Constantin Grăjdan, fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), la DNA s-a încheiat joi noaptea cu începerea urmăririi sale penale, sub acuzaţia de favorizarea infractorului.

Potrivit rezoluţiei, „se conturează ipoteza că învinuitul Constantin Adrian Balaban Grăjdan a emis adresa în scopul obţinerii unei hotărâri judecătoreşti favorabile inculpaţilor şi pentru a îngreuna cercetarea judecătorească".

Adresa prin care a retras ISC din procesul „Trofeul calităţii" şi a renunţat în numele instituţiei la 1,6 milioane de euro a fost emisă înainte ca acesta să preia în mod oficial atribuţiile specifice funcţiei, mai spune rezoluţia, în absenţa avizelor de specialitate, a unei fundamentări şi a opiniei consilierului juridic. 

"Schema cu premeditare"

Reamintim că în procesul „Trofeul calităţii" se judecă recursul la condamnarea de doi ani de închisoare cu executare primită de fostul premier Adrian Năstase, iar faptele de corupţie de care acesta este acuzat se prescriu în iunie.

Premierul Victor Ponta a negat că ar fi ştiut ceva despre adresa lui Grăjdan, însă europarlamentarul Monica Macovei i-a cerut vineri demisia, deoarece el ar fi aplicat cu premeditare o schemă concepută pentru a-i scăpa de răspunderea penală pe liderii USL, începând cu Adrian Năstase.

„Din schemă mai face parte numirea lui Daniel Constantin ca ministru al Agriculturii, Ministerul Agriculturii fiind parte păgubită într-un proces cu Dan Voiculescu", a mai adăugat Macovei. Este vorba de procesul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, unde prejudiciul adus Ministerului Agriculturii ar fi de aproximativ 60 de milioane de euro.

„Nu pun numai îngeri în funcţie, că nu am cum", s-a eschivat Victor Ponta, întrebat de jurnalişti de ce l-a numit pe Constantin Grăjdan la Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Declaraţia a fost făcută sâmbătă, într-o deplasare în ţară. Premierul nu a explicat, totuşi, de ce l-a ales tocmai pe Grăjdan, care nu are legătură cu domeniul construcţiilor, ci este absolvent de electrotehnică la bază. E drept, mai are o licenţă în drept obţinută după pensionare.

Ponta nu convinge

În plus, Grăjdan avea şi o situaţie complicată juridic, fiindcă legal nu putea cumula pensia şi salariul de bugetar, adică de şef la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC).

Pensia de colonel în rezervă se ridica iniţial la peste 8.000 de lei, dar a scăzut, după recalcularea făcută de Guvernul Emil Boc, cu aproape 60%, spune Grăjdan. Chiar şi aşa, pensia lui lunară ajunge pe la 3.500 de lei. Potrivit legii care spune că nu se pot cumula pensii de peste 2.117 lei (valoarea pe 2012) cu salariul de bugetar, el era obligat să renunţe la pensie.

Nu a făcut acest lucru, n-a trimis la Casa de Pensii niciun document, deoarece, aşa cum ne-a declarat, avea de gând să atace constituţionalitatea interdicţiei de a cumula cele două venituri. Până una, alta, ocupa ilegal postul de la ISC.

Se retrage actul până miercuri?

Premierul n-a spus nici dacă instituţia va retrage de la ÎCCJ actul prin care Grăjdan renunţa în numele ISC la 1,6 milioane de euro. Lucrul acesta poate fi făcut doar de şeful instituţiei, adică de cel pe care Ponta nu l-a numit încă, deşi l-a demis pe Grăjdan încă de joi.

Aşadar, nu se ştie dacă Ponta va semna o nouă decizie de numire la ISC suficient de rapid pentru ca noul şef să retragă din instanţă actul ilegal trimis de către Constantin Grăjdan.

Avocata lui Grăjdan apără şi „Trofeul calităţii"

Apărătoarea lui Constantin Grăjdan este Nineta Anghelina , avocata care o apără în „Trofeul calităţii" pe Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC când s-au derulat faptele pentru care este condamnat Adrian Năstase.

Gasparovici a primit o pedeapsă de şase ani închisoare, în dosarul „Trofeul calităţii", al cărui recurs se judecă acum. Coincidenţa n-ar fi atât de mare, dacă nu s-ar fi dovedit că Grăjdan nu cunoaştea numele avocatei. Anghelina  a fost magistrat la Curtea Supremă şi a intrat în avocatură în 2005, după ce s-a pensionat. De atunci a repurtat victorie după victorie împotriva procurorilor anticorupţie.

Alături de avocatul Ion Neagu a obţinut achitarea definitivă a deputatului PSD Ion Dumitru, în dosarul Romsilva I, cel cu achiziţii de peste 30 de ori mai scumpe decât cele existente pe piaţă. Năstase era premier când Ion Dumitru ocupase funcţia de director general al Romsilva.

L-a mai reprezentat şi pe Remus Baciu, fost consilier la Sănătate, în Guvernul Năstase, în aşa-numitul dosar „Steriletul", cu achiziţii supraevaluate. Dosarul se rejudecă acum, dar Baciu a fost arestat anul trecut pentru fapte de corupţie săvărşite ca vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), numit de PDL.

Ponta face inventarul hoţilor. Al celor din PDL

Premierul Victor Ponta a lansat un atac deosebit de dur la adresa vicepreşedintelui PDL Gheorghe Flutur (foto). Prezent sâmbătă la un miting electoral USL la Suceava, Ponta a declarat că cei care au greşit politic trebuie schimbaţi din funcţie şi cei care au încălcat legea trebuie pedepsiţi.

În acest context, premierul a precizat că, în decursul activităţii sale de procuror, a întâlnit mulţi hoţi, dar niciunul ca preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

image

„Am întâlnit mulţi hoţi în viaţa mea, dar niciunul mai mare ca Flutur. Am întâlnit şi mulţi mincinoşi, dar niciunul ca Flutur", a declarat Ponta, conform Mediafax. Liderul PSD a adăugat că a cunoscut şi mulţi miniştri, dar niciunul care să omoare găinile oamenilor şi să vândă apă chioară.

„Cred că într-un partid de mincinoşi şi hoţi ca PDL, cel care a încălcat legea cel mai mult a fost Flutur şi trebuie să plătească pentru asta", a mai spus preşedintele PSD.

image

Kim Ir Sen şi „caca de muscă"

Victor Ponta a subliniat că primarul Sucevei, Ion Lungu, este mai rău decât Emil Boc şi a adăugat că „atunci când aude Lungu de Flutur, parcă aude Boc de Băsescu".

La rândul său, copreşedintele USL, Crin Antonescu, a declarat, la Suceava, că în campania electorală, candidaţii PDL se ascund în spatele altor culori decât portocaliu şi că „spală putina" când vine judecata votului.

„Astăzi ei nu mai sunt portocalii, sunt verzi, sunt albaştri. Astăzi ei nu mai au nicio treabă cu PDL. Mă uitam în drumul nostru, la intrare în Suceava, e un portret al lui Gheorghe Flutur cât al lui Kim Ir Sen. Nici Ceauşescu nu a avut un portret atât de mare. Un Flutur mare, mare, mare, şi sus mic, mic, mic PDL, pe puţin portocaliu, ca un caca de muscă", a spus Antonescu.

Preşedintele PNL a adăugat că vrea ca prim-vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, să răspundă unde era atunci când guvernul pe care l-a susţinut tăia pensii, salarii sau contribuia la dispariţia a sute de mii de firme mici.

"Am întâlnit mulţi hoţi în viaţa mea, dar niciunul mai mare ca Flutur. Am întâlnit şi mulţi mincinoşi, dar niciunul ca Flutur."

Victor Ponta  prim-ministru

O nouă moţiune de cenzură?

Deputatul PDL Cezar Preda a declarat, sâmbătă, că democrat-liberalii trebuie să introducă moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta, el acuzând „intervenţia brutală în jusiţie" a noului Executiv.

„Având în vedere intervenţia brutală în Justiţia română a guvernării Ponta-Antonescu, prin apărarea puşcăriabililor şi prin introducerea în Executivul României a oamenilor cu grave probleme de imagine şi de probitate morală, PDL trebuie să introducă imediat moţiune de cenzură", a spus Preda, conform Mediafax.

Preşedintele PDL Buzău a precizat că moţiunea trebuie introdusă în Parlament la începutul lunii iunie, pentru ca „românii să primească răspuns de la Guvern de ce ne întoarcem înapoi la pedeserismul din anii 2000".

Potrivit lui Preda, prin această moţiune, românii „trebuie să vadă" că există un partid care nu a intervenit în justiţie şi care doreşte ca cetăţenii să beneficieze de apărarea tuturor drepturilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite