Harta zonelor imobiliare fierbinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terenurile industriale ar putea fi exploatate imobiliar în următorii ani Marile oraşe au blocate zeci de hectare de activităţi industriale, iar dacă acestea vor fi relocate, ar putea

Terenurile industriale ar putea fi exploatate imobiliar în următorii ani

Marile oraşe au blocate zeci de hectare de activităţi industriale, iar dacă acestea vor fi relocate, ar putea creşte oferta de locuinţe şi preţurile vor scădea.

Situaţia fabricii Solventul din Timişoara, care va deveni în curând un teren liber de sarcini şi pe care se pot construi blocuri uriaşe, ar putea fi un exemplu şi pentru alte sute de hectare blocate de activităţile industriale în Arad, Timişoara sau Reşiţa.

Zonele industriale, aur pentru investiţii

Doar trei oraşe din vestul ţării pot profita de zeci de hectare industriale care pot fi transformate în cartiere de blocuri, vile şi unde pot fi concentrate inclusiv birouri clasa A. În timp ce Aradul, Timişoara şi Reşiţa au parcele industriale uriaşe, la Deva nu există astfel de zone, dar nici alte terenuri pe care s-ar putea construi.

Primarul din Deva, Mircia Muntean, îi încurajează pe oameni să exploateze orice suprafaţă de teren disponibil. "Decât un coteţ în centrul oraşului, cum sunt multe garaje, mai bine să fie o construcţie frumoasă", a spus edilul Devei.

Claudia Câmpean, expert imobiliar de la Intermedius Timişoara, apreciază că apariţia unor cartiere noi ar debloca piaţa imobiliară, iar preţurile locuinţelor ar scădea. "E nevoie de ofertă, astfel de terenuri sunt aur pentru dezvoltatori, iar preţurile ar scădea pentru că nimeni nu investeşte ca să aştepte ani de zile să-şi recupereze banii", a menţionat Câmpean.

Patronii fabricilor construiesc blocuri

Compania UTA, din Arad, a ridicat un parc industrial nou şi opt blocuri, iar la nivelul oraşului, o suprafaţă de peste 100 de hectare de teren industrial îşi va schimba destinaţia în următorii ani.

Grupul UCM Reşiţa, societate specializată în construcţii de maşini, a sesizat această dificultate-oportunitate şi a anunţat că va dezafecta mai multe hale industriale pentru a se lansa în construcţii de locuinţe.

Dacă va demola halele de pe Platforma Câlnicel, UCM Reşiţa va avea la dispoziţie cel puţin 20 de hectare de teren pentru a construi blocuri. Arhitectul şef al Timişoarei, Sorin Ciurariu, a spus că în oraş sunt aproape 250 de hectare cu potenţial imobiliar. "Dacă eliberăm zonele industriale, cum ar fi CFR sau UMT am putea schimba oraşul, am avea cartiere noi, am rezolva problema locuinţelor", a spus Ciurariu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite