„Spiru Haret“, urmărită trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Spiru Haret“, urmărită trei ani
„Spiru Haret“, urmărită trei ani

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care „Spiru Haret“ poate organiza licenţă numai cu voie de la ministru. Actul normativ privind Universitatea „Spiru Haret“, aprobat în ultima şedinţă de guvern, omite câteva dintre măsurile din raportul realizat de Ministerul Educaţiei.

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind situaţia Universităţii „Spiru Haret“, potrivit căreia instituţia nu mai are voie să şcolarizeze pentru toate specializările şi programele de studii de la forma de învăţământ la distanţă, indiferent că acestea sunt autorizate privizoriu sau acreditate. 

Citiţi şi:


Alegeri pentru rector

La articolul 1 al actului normativ se precizează că Universitatea „Spiru Haret“ va organiza în primul semestru al anului universitar 2009-2010, alegeri pentru rector, care să fie confirmat prin ordin al ministrului.

Universitatea va fi monitorizată special, timp de trei ani, cu scopul de a se asigura respectarea standardelor legale de calitate specifice învăţământului superior. Ordonanţa mai prevede faptul că „Spiru Haret“ va organiza licenţă numai pe baza unei metodologii aprobate prin ordinul ministrului educaşiei, cercetării şi inovării.

Dreptul, completat până la patru ani

Absolvenţii din Bucureşti, de la specializarea Drept, care au urmat numai trei ani facultatea şi au obţinut 180 de credite, au dreptul să-şi completeze studiile la patru ani şi 240 de credite, dar la specializări sau programe de licenţă acreditate.

Studenţii care au început facultatea în perioada 2005-2008, la forma de învăţământ la distanţă şi la forma frecvenţă redusă, au dreptul să-şi continue studiile la specializări sau programe de studii autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate, potrivit unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului.

Ultimul articol al ordonanţei arată că Ministerul Educaţiei va recunoaşte diplomele studenţilor înmatriculaţi în perioada 2005-2009, care îşi vor susţine examenul de licenţă la forme de învăţământ acreditate.

„Prin acest act normativ desfiinţăm învăţământului la distanţă pentru că este anormal să nu vezi profesorul niciodată, o oră sau o jumătate de oră, în tot ciclul de învăţământ.De asemenea, ordonanţa cere Universităţii «Spiru Haret» să organizeze alegeri pentru că rectorul nu a mai fost validat de minister, aşa cum cere legea din anul 2000“, a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei.

Reprezentanţii „Spiru Haret“ nu au vrut să comenteze despre respectarea ordonaţei. „Trebuie să văd ordonanţa după ce apare în Monitorul Oficial şi apoi putem comenta“, a spus George Nicolau, purtătorul de cuvânt de la „Spiru Haret“.

Nimic despre profesori

Ordonanţa cuprinde numai o parte din măsurile propuse de Ministerul Educaţiei în raportul „Spiru Haret“, măsuri făcute publice de ministrul Andronescu după şedinţa de guvern de sâmbăta trecută. Ordonanţa nu mai aminteşte nimic de invalidarea gradelor obţinute de cei 92 de profesori făcuţi la „Spiru Haret“, dar nici de corelarea cifrelor de şcolarizare cu capacitatea de a asigura raportul de studenţi/profesori cerute de lege, care este de un profesor la maximum 30 de studenţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite