Harababură criminală pe şantiere, la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O explozie care a rănit grav cinci persoane, peste care a căzut o casă, scoate la lumină haosul în care se fac lucrările de infrastructură. Explozia a dărâmat o casă peste o familie.Firmele implicate dau vina una pe alta,dezvăluind nereguli grave în organizarea şi derularea lucrărilor din Timişoara.

Explozia a avut loc, ieri,la numărul 28 de pe bulevardul Iuliu Maniu. O familie cu doi copii, care locuia acolo, şi un bărbat care trecea prin faţa casei, au fost îngropaţi de vii, sub dărâmături. Salvatorii au săpat prin moloz, reuşind să-l scoată afară pe Petru Bartulov, un tânăr de 28 de ani, angajat ca jandarm la Gruparea Mobilă de Jandarmi Timişoara, care trecea prin zonă.

Medicii spun că are rupturi ale organelor interne şi coloana vertebrală fracturată. Printre grinzile acoperişului, care au luat foc, pompierii l-au găsit pe Lucian Natiuc şi pe soţia acestuia, Ionela, proprietarii casei. Bărbatul a suferit arsuri de gradul trei,pe 90 la sută din corp. Medicii sunt rezervaţi în privinţa şanselor de supravieţuire. Soţia sa are arsuri pe mâini şi pe faţă şi este lovită la picior.Copiii lor au scăpat cu viaţă: Karina, în vârstă de 9 ani, are arsuri superficiale la faţă. Fratele ei, Narcis, de 13 ani, a suferit o rană la piciorul drept.

E.ON ŞI POMPIERII SE CONTRAZIC

E.ON Gaz a anunţat că explozia a fost provocată de firma care lucra în zonă. „Explozia s-a datorat avarierii unui branşament de gaze de firma care făcea lucrări la reţeaua de canalizare din imediata apropiere a imobilului afectat, ceea ce a generat o acumulare de gaze”, a precizat Florentina Maghiar, reprezentant E.ON. Compania de gaze nu a fost anunţată de avarie.

Mihai Benga, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” susţine însă altceva. „Explozia nu are legătură cu lucrările. A fost o scurgere de gaze în interiorul casei, de la furtunul instalaţiei de racord”, a spus Benga. Conform Primăriei Timişoara,autorizaţia a fost emisă pentru Aquatim.

„Este un proiect ISPA în valoare de 9 milioane de euro, adjudecat de firma germană Pfeiffer. Ei au subcontractat”, a declarat Ilie Vlaicu, director Aquatim. Subcontractorul este Maxcenter SRL, cu sediul în satul Sângeorge. Firma e înregistrată la Registrul Comerţului cu obiect de activitate „cultivarea cerealelor şi a altor plante”. Ianco Zifceak,adminstratorul firmei, susţine că nu e vina angajaţilor lui. „Facem şi lucrări de canalizare. Noi nu suntem vinovaţi.

Explozia s-a produs din interiorul clădirii, la o bucătărie din spate. Nu văd nicio legătură între conducta pe care am agăţat-o noi, care e ceva normal pentru că lucrăm printre conducte, şi bucătăria, care e la 30 de metri”, a declarat Zifceak.

APROAPE 40 DE CONDUCTE AGĂŢATE

Ciprian Neag, director tehnic la Pfeiffer România, a declarat că agăţarea conductelor de gaz este o banalitate în Timişoara. „Dacă lucraţi în construcţii înţelegeaţi. Noi am agăţat anul acesta 30, poate 40 de conducte de gaz. Nu s-a ajuns la o astfel de explozie”, a declarat Neag.

Acesta a mai spus că, după obţinerea autorizaţiei, se iau de la furnizorii de utilităţi trasele conductelor subterane şi că, frecvent, acestea nu corespund situaţiei de pe teren. „Fie nu sunt acolo, fie sunt în altă parte a străzii sau nu sunt îngropate la adâncimea normală”, a explicat Neag. Acesta a recunoscut că muncitorii au agăţat conducta de gaz.

„Nu cred că asta e cauza exploziei. Aşteptăm rezultatele anchetei oficiale”, a mai spus Neag. Acesta nu a putut să spună dacă, după agăţarea conductei de gaz, a fost anunţată compania E.ON Gaz. "Nu ştiu dacă au anunţat. Trebuie să verific", a declarat Neag.

Precedent tras la indigo

Un alt incendiu provocat de muncitorii care au avariat o ţeavă de gaz a avut loc în mai, la imobilul cu numărul 10 pe strada Alexandru Vlahuţă din Timişoara. Clădirea a fost complet distrusă de o explozie, după ce conducta de gaze a fost fisurată, în urma altei lucrări de infrastructură stradală. Dezastrul a fost complet deoarece pompierii au întârziat aproape 45 de minute la intervenţie.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite