Haosul retrocedărilor, la final

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imobilele naţionalizate şi vândute de stat chiriaşilor nu vor mai fi retrocedate în natură! Proprietarii de drept - deposedaţi abuziv de comunişti în perioada 1945-1989 - vor primi

Imobilele naţionalizate şi vândute de stat chiriaşilor nu vor mai fi retrocedate în natură! Proprietarii de drept - deposedaţi abuziv de comunişti în perioada 1945-1989 - vor primi despăgubiri în bani. Decizia a fost luată ieri de Camera Deputaţilor, după ce proiectul a fost respins iniţial de Senat.

Propunerea legislativă a fost adoptată de către camera decizională a Parlamentului cu 197 de voturi "pentru", 17 voturi "împotrivă" şi 27 de abţineri.

Chiriaşii, despăgubiţi la valoarea de piaţă

Unii parlamentari au arătat că Legea 112/1995 privind despăgubirile persoanelor deposedate abuziv i-a nemulţumit atât pe proprietari, cât şi pe chiriaşi, întrucât s-ar fi ajuns la mari abuzuri.

Chiriaşii care au cumpărat imobilele în baza Legii 112/1995, ale căror contracte de vânzare-cumpărare au fost desfiinţate ulterior de instanţele judecătoreşti, vor primi despăgubiri la valoarea de piaţă. Dacă sumele plătite conform Legii 112 le-au fost deja restituite, vor putea cere în justiţie diferenţa până la valoarea de piaţă a imobilelor. Ei vor primi "cu prioritate" şi locuinţe din fondul de stat gestionat de primării şi de Ministerul Lucrărilor Publice.

Reamintim că, la începutul lunii iunie, instanţa supremă a admis recursul în interesul legii promovat de procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. Magistraţii au declarat prevederile Legii 10/2001 prioritare Codului Civil în procesele de retrocedare. În cazul în care unele probleme rămân incerte, trebuie avute în vedere şi deciziile CEDO. Astfel, instanţa supremă a statuat că o lege specială are prioritate în faţa Codului Civil.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite