Hamas respinge convocarea de alegeri generale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hamas respinge convocarea de alegeri generale
Hamas respinge convocarea de alegeri generale

Mişcarea palestiniană Hamas a respins vineri decretul preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene de convocare a unor alegeri generale în ianuarie 2010, apreciind că acesta este ilegal şi neconstituţional.


Mai citeşte şi:



"Acest decret este o lovitură dată eforturilor egiptene" în vederea unei reconcilieri palestiniene, a declarat la Gaza purtătorul de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhum, denunţând o "tentativă deliberată a lui Mahumud Abbas de a întări divizarea şi de a acapara scena palestiniană".

"Este o decizie ilegală şi neconstituţională", a afirmat purtătorul de cuvânt al Hamas, precizând că mandatul preşedintelui ANP a expirat şi că acesta nu mai este abilitat să emită astfel de decrete.

Mandatul preşedintelui Abbas, ales în ianuarie 2005, urma să expire în ianuarie 2009, dar acesta a fost prelungit de ANP pe termen de un an în baza unei prevederi a legii electorale care stipulează o astfel de opţiune în cazul organizării scrutinelor legislativ şi prezidenţial în acelaşi timp. Hamas a contestat însă legalitatea acestei extinderi a mandatului.

În virtutea legii fundamentale palestiniene, Abbas trebuia să proclame alegeri generale cu trei luni înainte de data desfăşurării propriu-zise.

Potrivit Agerpres, 24 ianuarie 2010 este data expirării mandatului de patru ani al Consiliului legislativ palestinian, parlamentul ANP, ales în 2006.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite