De la Hall of Fame la holul faimei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la Hall of Fame  la holul faimei
De la Hall of Fame la holul faimei

Michael Jordan, omul care a reinventat baschetul, este acum în galeria legendelor baschetului american. Ceremonia a avut strălucirea unei seri de Oscar, şi a fost mutată din sala muzeului Naismith Memorial din Sprinfield, Massachusetts, care s-a dovedit neîncăpătoare, în Symphony Hall, din acelaşi oraş.

image

Adrian Popa


redactor

2600 de oameni au plătit peste 1000 de dolari pentru un bilet pentru a-l vedea pe viu pe Jordan şi pe celelalte legende care au fost alese în aceeaşi promoţie cu el: John Stockton, David Robinson, antrenorul Jerry Sloan şi antrenoarea Vivian Springer. 

Alte zeci de milioane de oameni au urmărit la televizor cum Jordan nu şi-a putut stăpâni lacrimile atunci când o sală întreagă l-a aplaudat şi ovaţionat minute în şir pe cel care ne-a dăruit atâtea momente inegalabile.

Jordan va avea spaţiul său special dedicat în cadrul muzeului Naismith, un loc unde se regăsesc toţi cei care au însemnat ceva în istoria baschetului.

În timp ce americanii îi stăteau la picioare lui Jordan, în România, unul dintre mulţii „Michael Jordan” pe care îi are sportul românesc, Ivan Patzaichin, pleca scârbit de la lotul naţional de canotaj, dezgustat de atmosfera creată de nişte oameni care habar nu au ce înseamnă să câştigi o medalie olimpică cu o pagaie ruptă.

Iar acea pagaie, alături de racheta lui Ilie Năstase, de costumele Nadiei, de ghetele lui Hagi, de vâslele Elisabetei Lipă, de tricourile campionilor mondiali la handbal sau de uriaşul şort al lui Ghiţă Mureşan, nu-şi găsesc locul în nicio galerie a legendelor de la noi din ţară. Pentru simplul motiv că nu avem una.

Pe cimentul din faţa muzeului sportului din Barcelona, urma lăsată de talpa Nadiei se află la doar câţiva metri de cea a ghetei lui Michael Jordan. Iar în interior poza „zeiţei de la Montreal” alături de acel neverosimil „1.0” ocupă acelaşi spaţiu ca şi imaginea lui Michael Jordan zburând spre inel.

E doar unul din multitudinea de exemple în care legendarii sportivi din România primesc peste hotare aceeaşi recunoştinţă pe care o primesc şi fostele glorii ale sportului mondial.

Avem atâtea imagini memorabile cu eroii noştri din arenele sportive încât am putea umple nu una ci trei Hall of Fame. Avem atâtea lucruri care să ne amintească de performanţele incredibile încât am putea face un loc de pelerinaj pentru turiştii care ne vizitează ţara.

În loc să le expunem însă, le ţinem sigilate, ascunse prin cotloanele Muzeului Naţional de Istorie, departe de ochii curioşilor. Peste tot în lume gloriile sportului îşi au locul în Hall of Fame. La noi le găsiţi dosite pe holul faimei.

image

Avem atâtea imagini memorabile cu eroii noştri din arenele sportive încât am putea umple nu una, ci trei Hall of Fame.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite