Elevii din Halânga merg la şcoală ca eschimoşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din Halânga merg la şcoală ca eschimoşii
Elevii din Halânga merg la şcoală ca eschimoşii

Lipsa unui racord la reţeaua termică pune în pericol sănătatea copiilor

Deşi afară temperaturile au scăzut până la două- rei grade Celsius, în clase nu e pic de căldură. Nici nu va fi în următoarea perioadă, pentru că, din lipsă de fonduri, şcoala, care e în curs de modernizare, nu poate fi racordată la reţeaua termică.
„Stăm îmbrăcaţi. Eu am două perechi de pantaloni pe dedesubt, am flanele, căciulă, mănuşi, şi tot mi-e frig. Nu mi-e ruşine să spun, pentru că sunt bolnavă de sinuzită“, ne-a spus Alexandra Negrescu, elevă în clasa a X-a. La fel de frig e şi pentru ceilalţi elevi. Ca să se încălzească, adolescenţii stau şi câte trei sau patru în bancă.
„Ne aşezăm mai mulţi în bancă, doar aşa ne mai încălzim şi putem să scriem. E foarte frig, avem mulţi colegi care sunt răciţi. Eu stau în cămin şi e la fel, chiar dacă ne-au adus aeroterme. Dacă ne-ar micşora orele de curs, ar mai fi ceva“, ne spune un alt elev, Cosmin Tătaru.  

Tremură şi în cămine


Profesorii recunosc că, la câteva grade, concentrarea copiilor scade. „Nici pentru noi, nici pentru elevi nu este o situaţie plăcută, dar astea sunt condiţiile. Orele sunt desfăşurate în condiţii mai dificile decât ar fi normal, pentru că, într-adevăr, puterea de concentrare scade din cauza frigului“, ne-a spus profesorul Florin Croitoru. Pentru elevii care stau în cămin nopţile sunt friguroase, chiar dacă au fost achiziţionate aeroterme. Copiii spun că instalaţia electrică mai cade din când în când. 

Salvarea ar putea veni de la primărie


Şcoala a avut căldură, dar, după ce a intrat în reabilitare, vechea instalaţie termică ce alimenta liceul, căminul şi cantina a fost dezafectată. Acum, responsabilii s-au trezit că nu sunt bani pentru una nouă.
Primarul comunei Izvorul Bârzii, Horia Balica, spune că reprezentanţii constructorului i-au comunicat că au sistat lucrările din lipsă de fonduri. Pentru moment, singura salvare este primăria, care ar da 400.000 de lei ca instalaţia termică să fie terminată. Singura problemă este că a mai oferit de curând 200.000 de lei, iar la instalaţia termică nu s-a lucrat deloc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite