Halaicu, marchiz de Mogoşoaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi firma sa înregistrează pierderi, Crin Halaicu şi-a ridicat un palat de peste un milion de euro

Departe de ochii presei, fostul primar al Capitalei Crin Halaicu (56 de ani) şi-a construit un conac în Mogoşoaia. „Domeniul Halaicu” are peste un hectar.

 După ce a terminat mandatul de primar general, Crin Halaicu nu a mai intrat în calculele Partidului Naţional Liberal pentru a fi propulsat în alte funcţii publice. Nici ca om politic nu a încercat să se mai impună, retrăgându-se în afaceri. El nu a mai candidat şi nu a mai concurat pentru nicio funcţie publică. A ieşit pe uşa din dos a vieţii publice, lăsând în urma lui numeroase controverse.

Dacă înainte de preluarea mandatului nu putea fi considerat un om bogat, după expirarea acestuia a frapat prin opulenţă. Acum, în Mogoşoaia o anumită zonă îi poartă numele. Halaicu controlează firma Grupul Imobiliar Bucureşti pe care o deţine împreună cu soţia sa, Carmen, cu care s-a căsătorit pe finalul mandatului de primar general, după ce a divorţat de prima soţie.  Cu toate că fostul edil-şef are în proprietate mai multe domenii şi este un prosper om de afaceri cu un conac impunător, firma sa a încheiat anii 2005 şi 2006 cu profit zero.

„zona Crin Halaicu”

Construită pe malul lacului, în Mogoşoaia, casa lui Crin Halaicu a atras atenţia, atât prin mărimea ei, cât şi prin suprafaţa pe care o ocupă. Localnicii glumesc chiar şi spun că vila fostului primar general este mai mare decât Palatul Mogoşoaia. Agenţii imobiliari o folosesc ca reper atunci când vor să localizeze anumite loturi de teren. “Mogoşoaia pădure, între stadionul FRF şi zona Halaicu, loturi 500-700-1.000 de metri”, se arată într-un anunţ imobiliar din acest an. Preţul zonei, cu toate utilităţile trase la marginea proprietăţii este de 150 de euro metrul pătrat.

Domeniul pe care se află palatul se întinde pe mai bine de 11.000 de metri pătraţi şi atrage atenţia prin măreţia lui. Unii muncitori din Mogoşoaia îşi amintesc că ridicarea casei, mare cât un palat, a durat mai bine de doi ani.

Ei glumesc şi spun că materialul folosit numai pentru construirea gardului îţi ajunge să-ţi ridici o casă de la fundaţie. Casa este situată undeva în câmp, în apropiere de pădure şi poate fi văzută numai de pe lac sau de la înălţime.
Gardurile sunt atât de mari încât în interior te aştepţi să găseşti un adevărat obiectiv militar, cu atât mai mult cu cât proprietatea este supravegheată video.

Gard de penitenciar

Domeniul lui Halaicu este departe de drumul naţional şi de zgomotul maşinilor de marfă, care folosesc ca rută DN 1  pentru a ajunge de la Bucureşti la Ploieşti. Accesul spre palatul fostului edil-şef este greoi, pentru că o bucată din drum este neasfaltat. Asta nu este o problemă pentru Crin Halaicu pentru că  se deplasează cu un 4x4 Hummer de ultimă generaţie.

Dinspre stradă, casa este greu de văzut din cauza gardurilor opace şi înalte. Adevărata grandoare a casei lui Crin Halaicu se vede dinspre Lacul Mogoşoaia. Un  adevărat palat, cu o curte mare şi cochetă.  Ca orice proprietar de vilă pe malul lacului, Halaicu are şi un mic ponton la care are acces printr-o grădină cu mult gazon şi plante ornamentale de bună calitate. Dacă accesul dinspre oraş dă impresia de fundătură, de pe cealaltă parte a lacului, palatul fostului primar se face remarcat indiferent de unghiul din care îl priveşti.

Casă mare, firme sărace

Cu toate că numai proprietatea Brâncovenilor de la Palatul Mogoşoaia poate concura cu conacul lui Crin Halaicu, firmele deţinute de familia fostului primar general sunt destul de modeste în privinţa profiturilor. Firma Grupul Imobiliar Bucureşti, în care Crin Halaicu este acţionar împreună cu soţia sa, Carmen, şi cu încă o persoană, a fost înfiinţată, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în septembrie 1994, exact la jumătatea mandatului de primar general.

Bilanţurile depuse pe anii 2005 şi 2006 nu demonstrează că firma sa de construcţii are profit. Pe 2005, Grupul Imobiliar Bucureşti avea trei angajaţi, o cifră de afaceri de 372.939 lei şi profit brut zero. Pe anul 2006, în bilanţ, firma apare la fel, fără profit şi cu doi angajaţi, dar cu o cifră de afaceri în scădere, de numai 96.105 lei.

Pentru ultimii doi ani, la Registrul Comerţului nu mai apar detalii despre bilanţul sau numărul de angajaţi ai firmei fostului primar al Capitalei, cu toate că ultima înregistrare datează din iunie 2008. Nici firma în care este acţionar Hadrian Halaicu, fiul fostului edil-şef din prima căsătorie, nu are date care să arate că este pe profit. Pe 2005 şi 2006, Romanian IT Security Company, în care Hadrian deţine 33,33%, nu are bilanţuri comunicate la Registrul Comerţului. ;

O moşie de peste un hectar

Preţul terenului în zona dintre proprietatea lui Halaicu şi stadionul Federaţiei Române de Fotbal  este de 130-150 de euro pe metrul pătrat. La o evaluare sumară făcută de specialişti, în funcţie de suprafaţa domeniului (puţin peste un hectar), amplasament şi construcţie, preţul pe metru pătrat construit ar putea fi între 1.200 şi 1.500 de euro. Astfel, numai construcţia din imagine ar putea fi evaluată la peste un milion de euro.

Dacă înainte de preluarea mandatului de primar (1992-1996) nu putea fi considerat un om bogat, după expirarea acestuia a frapat prin opulenţă. Acum, în Mogoşoaia o anumită zonă îi poartă numele.

Citiţi mâine în Adevărul! Reportaj în curtea lui Halaicu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite