Halaicu, edil lamentabil, stăpân agreabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi i-a dezamăgit pe bucureşteni cât timp a fost primar, Crin Halaicu este totuşi apreciat de muncitorii care-i lucrează pe domeniu.

La 12 ani de la ieşirea din funcţiile publice, Halaicu a ales să stea departe de aglomeraţie şi scandaluri, coordonându-şi afacerile din palatul de la Mogoşoaia.

După ce şi-a ridicat un adevărat palat în Mogoşoaia, la  începutul anilor 2000, Crin Halaicu a avut iar şantier în curte  în această vară. Casa, mare cât palatul Brâncovenilor, a fost izolată termic, aşa că atât cât a fost vara de lungă, pe faţada impunătorului imobil au fost puse din nou schele.

 Acum casa este gata şi se învârte după soare. Cât a ţinut şantierul, muncitorii au remarcat latura populară a fostului primar general, dar au fost şi profund impresionaţi de mărimea casei pe care tocmai au predat-o cu faţada renovată proprietarului.

Casa îi uimeşte şi pe constructori

Muncitorii care au lucrat la casă sunt şi ei marcaţi de grandoarea construcţiei. “Şefule! Dacă îţi spun a cui e casa asta îţi stă motorul la maşină”, glumeşte un constructor care iese la marginea unei barăci de la poarta domeniului Halaicu.  El a coordonat echipa  de muncitori care a lucrat la faţada imobilului.

“S-au făcut nişte mici modificări. În proiectul iniţial nu fusese prevăzută izolaţia exterioară. Aşa că am făcut-o noi vara asta”, se destăinuie un muncitor. Oamenii spun că au fost nevoiţi să facă schele pentru a lucra la reabilitarea faţadei palatului fostului edil-şef pentru că nu se aşteptau ca imobilul la care au lucrat să fie atât de mare. “Noi nu am lucrat la ridicarea casei. După cât vedem a fost de muncă.

Nu la exterior, ci la interior. Are piscine, sală de sport, garaje şi câte şi mai câte. Casă boierească!”, povesteşte impresionat un muncitor.  Cât despre plată, oamenilor le pare rău că nu au fost contactaţi direct de fostul edil. “Nu lucrăm direct cu domnul Halaicu. Lucrăm printr-un firmangiu. Dacă aveam contract direct cu el cred că plătea la timp”, ne-a mai spus muncitorul. La începutul lunii septembrie, schelele de pe faţada casei lui Halaicu au fost ridicate.

Relaţia dintre muncitori şi fostul primar general a fost  una bună. Oamenii chiar s-au arătat mulţumiţi de colaborarea cu el, dar şi de comportamentul acestuia. “Păi ne mai întâlnim dimineaţa. Am vorbit cu el. Ştie ce vrea. Se vede că este constructor”, a mai adăugat muncitorul arătând şi spre palatal de dincolo de gard.

Oamenii nu vor să vorbească despre grandoarea construcţiei, şi nici despre cât ar costa ridicarea unui astfel de imobil, însă nu ezită să facă mici comentarii. “O casă ca asta nu poţi dumneata să îţi faci. Şi nici noi oricâţi ani am munci. Are de toate. Nici nu poţi să faci o socoteală cât o fi costat”,  mai spune muncitorul. 

Băiatul bun şi câinele rău

Oamenii din Mogoşoaia cred că domeniul pe care este construit imobilul în care stă Crin Halaicu împreună cu familia are aproape  un hectar. Casa se vede din drum, dar numai o mică parte. Prin porţile de fier de la intrare se pot zări un teren de tenis şi o anexă care pare a fi o sală de sport. După nişte garduri metalice înalte se zăreşte ceva ce seamănă cu un teren de tenis.

Curtea este mai mult decât aranjată. Aleile sunt pavate cu piatră scumpă, iar plantele ornamentale de la marginea lor sunt trase “la linie”. Însă, kitchul nu este evitat, pe gazon “zburdând” în voie nişte răţuşte din ceramică.  Anunţul de la intrare pe care scrie mare “câine rău” îţi taie curiozitatea de a te apropia mai mult de reşedinţă. Drumul de acces spre casă nu este unul strălucit, însă construcţia în sine te lasă mut şi te face să te uiţi la casă ca la muzeu.

De la Halaicu pentru Ciorbea

Finalul mandatului lui Crin Halaicu la Primăria Capitalei a fost unul controversat. Chiar liderii politici din CDR se fereau să fie nominalizaţi pentru funcţia de edil-şef, din  cauza nemulţumirii generale de la nivelul Capitalei. “Când am fost nominalizat pentru această funcţie, domnul Halaicu avea o încredere de 8-10 procente, faţă de candidatul PDSR”, îşi aminteşte Victor Ciorbea, cel care a  cucerit Capitala din 1996.

El spune că a preluat o instituţie în care cetăţenii nu aveau încredere. “Prin activitatea în timpul mandatului domnului Halaicu s-a format o imagine de corupţie şi serviciile erau la o funcţionalitate minimă”, a declarat Victor Ciorbea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite