Hainele şi rechizitele costă un salariu mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

destabilizeze bugetul pe o lună al unei familii cu venituri medii. La un calcul preliminar, toate acestea costă pe puţin 1,5 milioane de lei vechi. "ştiam ce mă aşteaptă şi am pus bani

destabilizeze bugetul pe o lună al unei familii cu venituri medii. La un calcul preliminar, toate acestea costă pe puţin 1,5 milioane de lei vechi. "ştiam ce mă aşteaptă şi am pus bani deoparte timp de două luni pentru cheltuielile pentru şcoală ale fiului meu. Mă descurc foarte greu, pentru că sunt şomeră", a spus Adela C. În astfel de situaţie se află multe familii vasluiene pentru care, din cauza veniturilor reduse, cumpărăturile pentru şcoală au devenit o reală povară.
Pentru ca "tabloul cheltuielilor" să fie complet, când vine vorba de liceeni, situaţia se complică. Elevii claselor a XI-a şi a XII-a trebuie să-şi cumpere singuri manualele. Un elev de clasa a XI-a, la secţia matematică-informatică, va scoate din buzunar în jur de 1.500.000 lei, numai pe manuale.
Banii puşi la bătaie pe uniformă costă între 250.000 - 400.000 lei pentru fete şi între 400.000 - 600.000 lei pentru băieţi. Preţurile diferă, în funcţie de calitate şi ţara de provenienţă. Uniformele româneşti sunt la preţ aproape dublu faţă de cele chinezeşti, mult mai ieftine, dar şi de calitate mai proastă. Preţul pantofilor variază între 150.000 - 250.000 lei cei din imitaţie, cei de piele putând ajunge şi până la 800.000 - 900.000 lei. "Puţini părinţi cumpără copiilor încălţăminte de piele pentru că este scumpă, în comparaţie cu o pereche de pantofi din imitaţie care ajung să coste de trei ori mai puţin decât un pantof de calitate. Din păcate, suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri bune", a spus Elena D., vânzătoare la un magazin de încălţăminte dintr-un complex vasluian. Treningul, o altă "piesă grea" a vestimentaţiei fiecărui copil, costă în jur de 400.000 lei, la care se adaugă şi nevoia unei perechi de pantofi sport, al cărui preţ variază între 150.000 - 250.000 lei. La toate acestea se mai adaugă cel puţin o pereche de pantaloni şi două pulovere.
În total, pe haine, încălţăminte şi rechizite, părinţii cheltuie aproximativ cinci milioane lei, adică un salariu mediu la nivelul judeţului Vaslui.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite