Francezii au descoperit o nouă variantă de virus HIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francezii au descoperit o nouă variantă de virus HIV
Francezii au descoperit o nouă variantă de virus HIV

Cercetătorii francezi au identificat o nouă variantă a virusului care produce SIDA la o pacientă cameruneză. Această nouă variantă pare a fi foarte apropiată de o formă descoperită recent la gorile.

Rezultatele cercetărilor sunt publicate astăzi în revista medicală americană "Nature Medicine". Această nouă variantă este diferită de cele trei forme precedente ale virusului imunodeficienţei umane identificate până în prezent. Toate cele trei forme sunt legate de o formă a virusului imunodeficienţei la maimuţe (SIV), care afectează cimpanzeii. Noua formă pare a fi foarte apropiată de forma SIV descoperită recent la gorile.

Descoperirea "arată că trebuie să continue supravegherea atentă a apariţiei unor noi variante de HIV, mai ales în Africa occidentală şi centrală", este de părere echipa dr Jean-Christophe Plantier, de la laboratorul de virologie generală din cadrul Spitalului Universitar din Rouen, asociat Centrului Naţional de Referinţă pentru HIV, relatează Agerpres.

Cea mai probabilă ipoteză este că această formă de virus a trecut de la gorilă la om, potrivit echipei lui Jean-Christophe Plantier. Dar ea nu exclude posibilitatea să fi apărut mai întâi la cimpanzei, înainte de a trece de la cimpanzeu la gorilă, apoi de la gorilă la om, sau posibilitatea unei transmisii directe de la cimpanzei în acelaşi timp la gorile şi la oameni.

Pacienta care stă la baza studiului este o femeie de 62 de ani, pozitivă HIV din 2004, la puţin timp după ce s-a mutat din Camerun la Paris. Ea a locuit în apropierea capitalei Yaoundé, dar a spus că nu a fost în contact cu maimuţe şi nici nu a mâncat carne de animale din junglă.

Cercetătorii nu ştiu încă dacă această variantă a virusului este foarte răspândită sau nu. Ei cred că s-ar fi putut răspândi în Camerun sau în alte părţi fără să se fi remarcat. Reproducerea sa rapidă arată că s-a adaptat la celulele umane, adaugă ei.

Un alt studiu, care a apărut tot astăzi în "Nature Medicine", relevă că persoanele afectate de herpes genital prezintă un risc crescut de contaminare cu HIV, chiar dacă rănile s-au vindecat şi pielea pare normală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite