Guvernul va ceda Bisericii Ortodoxe vechiul Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul vechiului Parlament (dreapta) va fi cedat BOR | foto: Adevărul
Sediul vechiului Parlament (dreapta) va fi cedat BOR | foto: Adevărul

Biserica Ortodoxă Română (BOR) va primi gratuit, din partea Guvernului, vechiul Parlament, dar şi alte 32 de clădiri cu terenul aferent.

Imobilele, aflate în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, a unor ministere sau consilii judeţene, vor fi trecute în proprietatea BOR, conform unor proiecte de hotărâri pregătite de Guvern, a anunţat Mediafax.

Printre imobilele oferite Bisericii Ortodoxe Române se numără clădirea vechiului Parlament al României, din Dealul Mitropoliei, cu un teren aferent în suprafaţă de 17.690 metri pătraţi, un nivel din blocul P5B, care are o suprafaţă de 9.117 metri pătraţi, aflat în Piaţa Unirii din Capitală, dar şi proprietăţi din Slobozia, Drobeta-Turnu Severin, Tulcea sau Alba-Iulia

Guvernul va transfera, în total, din proprietatea publică şi administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte în proprietatea BOR, un număr de 33 de clădiri, cu terenuri aferente în suprafaţă de peste 26 de hectare, dar şi alte terenuri cu o suprafaţă totală de epste 6 hectare.

„Experienţa ultimilor ani a dovedit că respectivele bunuri imobile, aflate în domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, nu numai că au fost folosite conform destinaţiei pentru care au fost transmise, dar au şi stat la baza unor proiecte de o deosebită importanţă pentru comunităţile care le deservesc“, se arată în nota de fundamentare a proiectelor de hotărâri a Guvernului.

Guvernul a decis, în anul 1996, ca fostul sediu al Palatului Parlamentului, aflat în proprietatea statului şi administrarea Camerei Deputaţilor, să fie transmis în administrarea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române. Imobilul a fost folosit pentru amenajarea unui muzeu de artă religioasă, a unei biblioteci, precum şi pentru organizarea unor manifestări publice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite