Boc a discutat cu noii miniştri ai Finanţelor şi Muncii despre variantele legii salarizării în sistemul bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei şase noi miniştri, Valeriu Tabără (Ministerul Agriculturii), Gheorghe Ialomiţeanu (Finanţe), Ion Ariton (Ministerul Economiei), Anca Boagiu (Ministerul Transporturilor), Ioan Botiş  (Ministerul Muncii) şi Valerian Vreme (Ministerul Comunicaţiilor), au depus vineri jurământul la Palatul Cotroceni. Cu acest prilej, preşedintele Traian Băsescu a cerut noului Guvern să aplice şi în 2011 măsurile de austeritate.

UPDATE 20.20 Premierul Emil Boc a discutat, vineri, cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi cu cel al Muncii, Ioan Botiş, diferitele variante ale noii legi a salarizării în sistemul bugetar, conform simulărilor efectuate pornind de la niveluri diferite ale salariului minim pe economie.

La discuţii au fost trecute în revistă simulările la noua grilă de salarizare, atât cele privind propunerile Guvernului, de 640 şi 650 de lei, cât şi revendicările sindicatelor de stabilire a salariului minim între 675 şi 705 lei.

"Legea nu este încă definitivată şi pe măsură ce efecuăm diversele variante de simulări în funcţie de salariul minim vom lua în cele din urmă o decizie. Nu este exclus ca Guvernul să facă o nouă ofertă sindicatelor în urma acestor simulări", au precizat sursele citate de Mediafax.

UPDATE 18.00 Întâlnirea durează de aproximativ  trei ore. În prima parte a reuniunii s-a discutat despre legea unică a salarizării, proiect care ar trebui să intre în vigoare începând cu 1 februarie 2011. S-a luat în calcul că legea limitează unele creşteri salariale.

În cea de-a doua parte a şedinţei a fost dezbătută problema modului de plată pentru persoanele care au contracte pe drepturi de autor şi a fost propusă varianta achitării contribuţiilor la stat de către angajator şi nu de angajat.

UPDATE 15.30 Întâlnire de urgenţă între Emil Boc şi noii miniştri ai Finanţelor şi Muncii

Premierul Emil Boc i-a convocat la sediul Guvernului pe noii miniştri ai Finanţelor şi Muncii, Gheorghe Ialomiţianu şi Ioan Nelu Botiş, pentru a discuta, pe tema legii salarizării, dar şi despre Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind drepturile de autor.

UPDATE 13:00 Noii miniştri au plecat de la Palatul Cotroceni la posturi.

UPDATE 12: 20 Traian Băsescu către noii miniştri:

Felicitări domnilor miniştri. Aş începe însă prin a mulţumi vechilor miniştri pentru apartenenţa la această echipă sacrificată încă de la început ca urmare a crizei globale.

Nu o să accept niciodată ideea că Guvernul nu a făcut ce trebuie în perioadă de criză. A făcut ce trebuie cu un buget limitat, afectat de o politică populistă.

Ne gândim la oameni, ne gândim la România.

Guvernul a trebuit să ia măsuri nepopulare

Măsurile care s-au luat nu puteau fi evitate dacă vroiam ca România să nu intre în colaps

Cer Guvernului să fie solidar cu măsurile de austeritate

Plata arieratelor depăşeşte un miliard de euro în acest moment.

Vom avera o creştere de 1-2% în 2011, de aceea avem nevoie de încă un an de solidaritate şi austeritate.

Sper într-o creştere economică de 3+4% dacă Guvernul continuă măsurile.

Mi-a fost greu să accept plata stimulentelor luna trecută  la Ministerul Finanţelor şi la Ministerul Muncii. Este jenant ca unii demnitari să îşi doneze salariile pentru ieşirea din criză şi alţii să primească stimulente.

Mi-a fost greu să înţeleg de ce oamenii au trebuit să stea la cozi să plătească contribuţiile sociale. De aceea, cer noului ministru al Comunicaţiilor să realizeze infrastructura necesară stabilită în CSAT.  Este necesar ca unificarea infrastructurilor de transmisie de date să fie prioritară.

Niciun ministru nu trebuie să discute subiecte care nu au fost dezbătute şi aprobate în Guvern.


Speculaţiile imobiliare au adus un apartament din Bucureşti la preţul unuia din Paris.

Nu stau departe şi nu voi spune : "UIte, ce face Guvernul!".

Domnule prim ministru, vă cer: Austeritate pentru toţi.
Constat că sunt ministere în care funcţionarii câştigă şi 30.000 de lei, iar ministrul ia un salariu net de 4.200 de lei.

Altfel sunt optimist, economia reală a început să crească. În servicii se constată o diminuare a creşterii negative...Aşa că nu avem decât să continuăm. Drumul este corect, trebuie mai bine explicat şi trebuie să îi facem pe români să înţeleagă că nu luăm măsuri împotriva lor şi că acum luăm măsuri pentru binele lor în viitor.

Dacă nu facem acum ce trebuie, nu vom putea creşte nici pensii, nici salarii în 2012 - 2013. De aceea, cer primului ministru responsabilitate.

Miniştrii nu trebuie să mai stea în dezbateri publice de genul: de ce se iau măsuri de austeritate.

UPDATE 12:09 Valerian Vreme depune jurământul în funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

UPDATE 12:08 Valeriu Tabără depune jurământul în funcţia de ministru al Agriculturii

UPDATE 12:07 Gheorghe Ialomiţeanu depune jurământul în funcţia de ministru al Finanţelor

UPDATE 12:06 Ioan Botiş depune jurământul în funcţia de ministru al Muncii

UPDATE 12:04 Anca Daniela Boagiu depune jurământul în funcţia de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii.

UPDATE 12:02 Ion Ariton depune jurământul în funcţia de ministru al Economiei şi Afacerilor Interne.

UPDATE 11:30 Şedinţa s-a terminat, miniştrii se întreaptă spre Palatul Cotroceni, unde va avea loc ceremonia de depunere a jurământului.

UPDATE 11:00 Şedinţa noului Guvern a început. Primul care a sosit la sediul Guvernului a fost Nelu Ioan Botiş, desemnat la conducerea Ministerului Muncii.

Cei şase miniştri desemnaţi Valeriu Tabără (Ministerul Agriculturii), Gheorghe Ialomiţeanu (Finanţe), Ion Ariton (Ministerul Economiei), Anca Boagiu (Ministerul Transporturilor), Ioan Botiş  (Ministerul Muncii), Valerian Vreme (Ministerul Comunicaţiilor) vor depune jurământul la Palatul Cotroceni, la ora 12:00, după ce vor participa, cu o oră mai înainte, la şedinţa noului Guvern, prezidată de primul ministru Emil Boc.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat în cursul dimineţii decretele de revocare a miniştrilor Sebastian Vlădescu (Finanţe), Mihai Şeitan (Muncă), Mihail Dumitru (Agricultură), Gabriel Sandu (Comunicaţii), Radu Berceanu (Transporturi) şi Adriean Videanu (Economie) şi de numire  în funcţie a miniştrilor desemnaţi.

Colegiul Director al PDL a votat ieri seara lista cu înlocuitorii miniştrilor remaniaţi, a anunţat premierul Emil Boc, care a prezentat şi candidaţii pentru portofoliile vacante.

Ulterior, premierul a trimis şefului statului propunerile de remanieri.

Revenim cu detalii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite