Guvernul ne numără ca Ghiţă Pristanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta a semnat memorandumul, iar ministrul Radu Stroe a semnat circulara care au băgat în ceaţă întreaga administraţie locală
Premierul Victor Ponta a semnat memorandumul, iar ministrul Radu Stroe a semnat circulara care au băgat în ceaţă întreaga administraţie locală

Primarii şi funcţionarii din administraţia locală nu ştiu cum să-i numere pe românii plecaţi în străinătate, aşa cum le cere Guvernul.

Guvernul a aruncat în haos toată administraţia locală cu memorandumul prin care a dispus efectuarea unui „minirecensământ instituţional". Din cele nouă categorii pe care Guvernul vrea să le scoată din listele electorale permanente, astfel încât referendumul de demitere a preşedintelui să fie validat, doar trei pot fi realizate pe baza evidenţei informatizate.

Celelalte, şi mai ales categoria a noua, privind persoanele plecate la muncă în străinătate, sunt imposibil de măsurat de către autorităţi. „Adevărul" a contactat numeroşi primari, de la diverse partide, şi funcţionari publici din localităţi de dimensiuni diferite, spre a vedea cum pun ei în practică directiva sosită de la Guvern. Rezultă că românii sunt renumăraţi aşa cum număra steagurile celebrul personaj al lui Caragiale din „O scrisoare pierdută": cu o largă şi înduioşătoare aproximaţie.

Lia Olguţa Vasilescu - Craiova - PSD: „Nu completez absolut nimic pentru că nu este de competenţa mea. De acest tabel se va ocupa un servicu specializat". Întrebată dacă Primăria Craiovei are o bază de date cu românii ce au reşedinţa în străinătate, Olguţa Vasilescu a a răspuns: „Nu ştiu şi nici nu vreau să ştiu."

Ilie Boanchiş - Vatra Dornei - PDL: „Deocamdată nu am completat nimic. Primăria nu are o evidenţă a persoanelor cu reşedinţa în altă ţară. Cu siguranţă nu ne vom duce la nicio casă să întrebăm unde locuiesc persoanele cu adevărat".

Marius Bodoga - director Evidenţa Populaţiei Iaşi: „Nimeni nu are o evidenţă a persoanelor din străinătate. Acest lucru nu mai poate fi făcut pentru că nu se mai călătoreşte pe bază de viză. Cerinţa din circulara Guvernului nu are obiect. Nu avem de unde să completăm tabelul cu numărul persoanelor cu reşedinţa în străinătate. Şi nu putem merge la uşa omului să le aflăm domiciliile exacte, mai ales acum, când se circulă atât de uşor în Uniunea Europeană".

Monica Crişu - secretarul comunei Ciurea (Iaşi): „Trecem în tabelul pe care îl vom trimite la Prefectura Iaşi doar persoanele care au decedat în ultimii zece ani, unde apar mai multe persoane la aceeaşi adresă şi cei care nu au acte de identitate. Nu trecem nimic la punctul legat de cei plecaţi în străinătate".

Antal Arpad - Sfântu Gheorghe - UDMR: „În mod clar nu avem o bază de date cu persoanele cu reşedinţa în străinătate. Noi nu vrem să boicotăm referendumul, aşa cum spune premierul, dar trebuie să definim termenii foarte corect. La întrebările trimise de minister nu se poate răspunde. Niciun primar care completează acele tabele nu va răspunde corect".

Paul Precup - Mogoşoaia (Ilfov) - PSD: „Unele răspunsuri le putem da pe plan local, altele în colaborare cu Evidenţa Populaţiei şi Serviciul paşapoarte. Există şi varianta să mergem pe teren, dacă e cazul. Important este să dai datele corecte, nu prin ce mijloace. La oraşe este mai greu să se afle cine are reşedinţă în străinătate. La comună, ştie toată lumea cine e plecat sau cine stă acasă. Ieşi pe stradă şi afli la ţanc".

George Iacob - prefect de Călăraşi: "Cei care şi-au schimbat domiciliul fără a fi însă radiaţi se găsesc în evidenţele de la Registrul Agricol, Starea Civilă şi Asistenţă Socială. Oamenii se cunosc între ei, fiind vorba despre localităţi mici, cu 1.500-2.000 de oameni. Nu se va face muncă de teren, ci doar o actualizare a datelor de către primării".

Ionel Ciubotaru - Roznov (Neamţ) - PDL:  „Fiind perioada concediilor, majoritatea celor plecaţi la muncă în străinătate sunt veniţi acasă acum. Am încercat să facem verificarea, dar când i-am contactat nici n-au vrut să audă. În baza cărei legi să-l scot de pe listă?"

Laurenţiu Dan Leoreanu - Roman (Neamţ) - PDL: „Nu pot face eu un abuz să-i scot pe oamenii care muncesc în străinătate şi au domiciliul în România".

Cătălin Cherecheş - Baia Mare - PNL: „Am primit şi noi circulara, însă vreau să vă spun că nu vom face jocul nimănui. Nu vom face nimic ilegal. Listele se vor face printr-o verificare a evidenţei populaţiei şi a dosarelor din arhivă. Oricum, în data de 19 iulie, când am închis listele, erau scoase toate persoanele decedate şi tot ce trebuia făcut s-a făcut. Voi preda listele zilele acestea, iar dacă altcineva are altă dorinţă, să şi-o exprime doar pe cale legală".

Ioan Puşcaş - director Evidenţa Populaţiei Zalău:  „Vom completa rubrica referitoare la decese, singura pentru care avem o evidenţă clară. În rest, lăsăm necompletat, pentru că nu avem date. La primărie nu există o evidenţă a persoanelor plecate la muncă în străinătate".

Vasile Ciceac - Nădlac (Arad) - PDL: „Avem listele permanente care au fost aprobate de către Guvern înainte de referendum. Acele liste sunt verificate. Dacă vor alte verificări să ne asigure bani, noi nu facem muncă voluntară. Circulara nu are bază legală".

Ştefan Ilie - Luncaviţa (Tulcea) - PDL: „Este imposibil ca primarii să scoată din listele electorale permanente persoanele care au domiciliul  în străinătate. Ei vor putea opera anumite modificări în ceea ce priveşte persoanele decedate, dar şi persoanele care au interdicţie de vot. Dar nu noi scoatem din listele electorale persoanele care au domiciliul în străinătate".

Anton Curic  - Bosanci (Suceava) - PDL: „Nu am nicio bază legală să-i scot de pe listele electorale pe sătenii plecaţi la muncă în străinătate. Chiar m-au căutat câţiva localnici care muncesc în străinătate şi mi-au spus că dacă îi scot de pe liste nu vor mai plăti taxele şi impozitele locale".

Gheorghe Schipor - Vicovu de Sus (Suceava) - PSD: „Nu e treaba noastră, ci a celor de la Evidenţa Populaţiei. Ei trebuie să ia o decizie".

Ştefan Şilochi - Tg. Ocna (Bacău) - USL: „Oraşul nostru este mic şi ştim tot ce se întâmplă. Ştim exact cine e plecat, cine s-a întors acasă. În oraşele mici e mai simplu. Am să trec în tabel exact cum ni s-a cerut".

Viorel Ilie  - Moineşti (Bacău) - PNL: „Noi nu suntem îndreptăţiţi să facem vreo modificare în liste. Noi trimitem doar un punct de vedere vizavi de listele electorale deja existente. E doar un punct de vedere. Nu modificăm nicio listă, că nu avem această calitate".

Ovidiu Popovici  - secretarul Primăriei Bacău: „Am să mă gândesc cum o să fac. Nici eu nu nu m-am lămurit încă. O să mă întâlnesc cu cei din Prefectură, cu cei de la Statistică şi o să găsim o soluţie. Dacă omul respectiv nu este trecut într-o evidenţă oficială e ca şi cum el nu există. Când facem o statistică nu ne bazăm pe ce zice lumea, adică pe folclor. Orice act oficial se face în baza unui alt act oficial".

Dănuţ Creţu - Muntenii  de Jos (Vaslui) - PDL:  „Există câteva paliere din cele nouă pe care nu le pot rezolva. Atât timp cât minorii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 au CNP, ei pot fi găsiţi la Evidenţa Populaţiei. Nu am cum să aflu câte persoane au plecat în străinătate, deoarece nimeni nu îţi spune când pleacă şi cât stă acolo. E imposibil".

Csilla Petri - purtător de cuvânt Primăria Oradea: "Deocamdată, nu se ştie cum se vor completa tabelele. Urmează ca în zilele următoare conducerea Serviciului de Evidenţă a Persoanelor Oradea să ia o decizie".

Nicolae Şuşa - Şeica Mare (Sibiu) - PDL: „E o nebuloasă, ca în toată ţara. Ne întâlnim cu mai mulţi primari, să vedem care cum a făcut. Va trebui să mergem şi din uşă în uşă, să verificăm, la cazurile unde sunt semne de întrebare". ; Material realizat de Departamentul Corespondenţi

"Voi preda listele zilele acestea, iar dacă altcineva are altă dorinţă, să şi-o exprime pe cale legală"
Cătălin Cherecheş primar Baia Mare, PNL

Ce mai aşteaptă CCR?

Magistraţii Curţii Constituţionale (CCR) se reunesc, astăzi, în şedinţă extraordinară, la cererea unor judecători. Decizia vine după ce judecătorul Tudorel Toader a solicitat convocarea plenului, în urma controverselor legate de erata trimisă de CCR către Guvern în ziua de 6 august. Având în vedere criza politică actuală şi faptul că magistraţii şi-au sacrificat concediile pentru a se întruni în plen, Curtea ar putea să se pronunţe şi dacă referendumul a fost sau nu valid, fără a mai aştepta data de 31 august, stabilită pentru verdict.

Chiar dacă au cerut din nou Guvernului listele electorale permanente, situaţia din teritoriu arată că primarii nu au capacitatea necesară pentru a afla numărul exact al românilor cu reşedinţa în străinătate, astfel încât cifrele aşteptate pe 31 august s-ar putea să sporească şi mai mult confuzia privind cvorumul de la referendum. Ca urmare, Curtea va trebui să valideze sau nu referendumul pe baza proceselor verbale primate deja de la BEC, care totalizează un număr de 18.294.514 de cetăţeni cu drept de vot, cifră anunţată de ex-ministrul de Interne , Ioan Rus.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite