Guvernul are pregătite două variante pentru majorarea TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul pregăteşte majorarea TVA, primul scenariu vizează creşterea la 22% de la 1 iulie 2010, iar a doua variantă urmăreşte majorarea TVA la 21-22%, de la 1 ianuarie 2011, transmite Realitatea TV.

Cele două variante sunt discutate la Ministerul Finanţelor.

Citiţi şi:

FMI a cerut majorarea cotei unice la 20% şi a TVA la 25%/ Vlădescu: Nu au fost propuneri în acest sens

FMI a propus majorarea TVA şi a cotei unice, pentru a accepta o creştere a deficitului de la 5,9% la 6,9% din PIB, întrucât nu mai are încredere în Guvern că va reduce cheltuielile, dar nu este de acord cu aplicarea unor taxe diferenţiate sau progresive, au declarat surse participante la negocieri, citate de Mediafax.

"FMI ar putea accepta un deficit de 6,9% din PIB faţă de 5,9% în prezent, o parte din diferenţa de un punct acoperind ajustarea în jos a PIB-ului pe acest an, la care se va adăuga o rezervă de 0,2 -0,4% din PIB. Acest deficit va fi negociat doar în condiţiile în care FMI este convins că veniturile bugetare se vor ridica la nivelul convenit. Echipa Fondului nu mai crede că Guvernul poate reduce cheltuielile. Au avut destul timp s-o facă şi nu s-a întâmplat nimic. Acum a venit scadenţa", au spus sursele.

Potrivit acestora, se discută variante de majorare a cotelor actuale de TVA şi cotă unică, dar Fondul nu acceptă TVA diferenţiată şi nici impozitare progresivă, considerând că o aplicare neuniformă ar distorsiona piaţa.

În cadrul negocierilor, FMI a exprimat temerea că s-a realizat deja un decalaj mult prea mare în primul trimestru între ce s-a prognozat ca venituri şi ce s-a realizat.

Astăzi, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a infirmat că ar fi fost propusă creşterea TVA de la 19% la 25%, adăugând că Executivul discută mai multe variante cu reprezentanţii FMI.

"Se discută mai multe variante. S-au discutat şi ieri şi alaltăieri", a afirmat Vlădescu întrebat dacă FMI a cerut majorarea cotei unice la 20% şi a TVA la 25%. Vezi aici detalii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite