Guvernul alocă 900.000 lei pentru evacuarea de urgenţă a cetăţenilor români din Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anunţat miercuri că Guvernul a decis alocarea a 900.000 lei pentru sprijin consular şi evacuarea de urgenţă a cetăţenilor români din Libia.

Ministrul a anunţat că ambasada României din Tripoli a primit până în prezent 220 cereri de evacuare din partea românilor aflaţi în această ţară, fiind luate în evidenţă 17 companii sau firme naţionale şi internaţionale cu activitate în Libia care au şi angajaţi români.

"Tarom va duce un avion de circa 200 de locuri în Malta, iar Ministerul Apărării va obţine survol pentru Tripoli şi va face ulterior, în zilele următoare, o navetă între Tripoli şi Malta, pentru că avem probleme pentru autorizaţia de survol pentru liniile civile. Există probleme de comunicare din cauza că nu funcţionează internetul , telefonia mobilă, uneori chiar şi cea fixă, de aceea este greu să se ia legătura cu românii. La ora actuală celula de criză din MAE, cât şi ambasada stă în legătură cu companiile unde sunt angajaţi românii, cât şi cu familiile acestora în încercarea de a transmite date despre plecarea şi aterizarea acestor curse charter. Mulţi dintre români se află şi la 1.000 kilometri distanţă de Tripoli şi în condiţiile date este greu să le asiguri siguranţa transferului de acolo, prin urmare cred că în anumite situaţii este preferabil ca oamenii să rămână pe loc şi să aştepte, aşa cum sperăm, oprirea oricărei violenţe şi găsirea unei soluţii politice la situaţia din Libia", a spus Baconschi.

Ministrul Baconschi a arătat că este greu de făcut o estimare în cât timp vor ajunge acasă românii care urmează a fi evacuaţi.

"Sperăm ca în următoarele zile cât mai multe persoane să poată ajunge la Tripoli, să poată trece prin Malta şi să revină acasă, însă deocamdată nu vor să vină. Adică au fost locuri în curse de linie care au mai zburat la avioane bulgăreşti, turceşti, ambasada le-a comunicat - 'vedeţi că sunt opt locuri, 16 locuri pe cursa cutare sau cutare' - şi nu s-au prezentat. Noi sperăm acum ca, plecând cu avionul acolo, asta să-i ajute, să le dea un plus psihologic, să spună că e aici avionul TAROM sau militar care va face naveta şi să ia decizia", a spus şeful diplomaţiei, arătând că există posibilitatea ca şi cetăţeni din alte ţări să fie evacuaţi prin această operaţiune a autorităţilor române.

Alocarea fondurilor a fost decisă în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Ministrul a mai spus că pe lângă cei 80 de români care au părăsit Libia marţi mai există un grup care a plecat din această ţară cu un avion bulgar.

Potrivit reprezentanţilor MAE, este vorba despre un grup de patru persoane, toţi ajungând în ţară cu bine.

Din evidenţele Ambasadei României, în Libia se află un număr de aproximativ 500 de cetăţeni români.

Până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Tripoli au fost înregistrate 450 de cereri de asistenţă consulară şi informaţii din partea cetăţenilor români care se află în Libia. Dintre acestea, 220 au fost solicitări de informaţii privind modalitatea de părăsire a zonei, potrivit Mediafax.

Numeroase ţări, între care Franţa, Germania, Olanda, Marea Britanie, Statele Unite sau China, au anunţat, marţi, că trimit avioane şi nave în Libia pentru a-şi repatria cetăţenii, în urma violenţelor din această ţară.

Violenţele izbucnite în timpul revoltei împotriva regimului libian s-au soldat cu 300 de morţi, dintre care 242 sunt civili şi 58 sunt militari.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite