Ce va face Guvernul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a promulgat legea prin care salariile profesorilor s-au majorat cu 50% şi a pasat mingea în terenul Executivului. Gvernul are mai multe variante: să respecte legea de mărire, să îngheţe salariile bugetarilor sau să-şi asume răspunderea în Parlament pentru  o majorare treptată.

După ce Traian Băsescu a promulgat legea de dimineaţă, premierul Tăriceanu a declarat aseară că Guvernul şi PNL nu vor accepta sacrificarea economiei româneşti.Liderii PNL au mai multe scenarii pentru acţiunile viitoare ale Executivului.

1 Prima opţiune a liberalilor – şi cea mai puţin probabilă - ar fi acceptarea majorărilor şi identificarea surselor de finanţare, astfel încât ele să fie aplicate de la 1 octombrie.

2 O a doua măsură, despre care reprezentanţii Executivului au vorbit deja în repetate rânduri, o reprezintă adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă de prorogare a termenului de aplicare a creşterilor salariale sau de „îngheţare” a salariilor tuturor bugetarilor.

3 În al treilea rând, liderii PNL iau în calcul asumarea, în faţa Parlamentului, a răspunderii guvernamentale asupra unui program de eşalonare a majorării salariilor profesorilor, în funcţie de inicatorii macroeconomici ai momentului. „Dacă opoziţia alege să depună o moţiune de cenzură şi dacă aceasta va fi votată, nicio problemă, ieşim de la guvernare”, a declarat vicepreşedintele liberal Ludovic Orban.

Antonescu:„Guvernul trebuie să demisioneze“

În partid există şi alte curente de opinie, favorabile unei demisii imediate a Cabinetului. Liderul deputaţilor PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, pentru Mediafax, că trebuie luată în calcul şi ipoteza retragerii de la guvernare a premierului şi a miniştrilor.

„Guvernul are în faţă două posibilităţi, în opinia mea. Prima, de a aplica această lege asumându-şi, alături de Parlament şi de preşedinte, responsabilitatea pentru riscul major pe care ea îl comportă cu privire la evoluţia şi stabilitatea economică a României, fie, consecvent cu propriile opţiuni şi evaluări, să analizeze serios ipoteza demisiei”, a spus Antonescu.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a afirmat, pentru NewsIn, că Guvernul ar putea analiza, în proxima şedinţă, posibilitatea anulării legii promulgate de Băsescu printr-o ordonanţă.

O şedinţă extraordinară de Guvern era programată pentru astăzi, însă ea a fost amânată pentru săptămâna viitoare pentru că mai mulţi miniştri erau plecaţi din ţară.

Cum a spus Băsescu “da” legii

Susţinând că nu doreşte să intre “în jocuri de genul Loganuri contra profesori”, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a promulgat Legea majorării salariilor profesorilor cu 50%. „Opţiunea mea este unică, nu am de ales aici, sunt pentru creşterea salariilor la profesori”, a declarat preşedintele.

Şeful statului a spus că nu poate intra „în jocuri de genul Loganuri contra profesori”, dar s-a întrebat cum de s-au găsit două miliarde pentru administraţia locală, „bani îndreptaţi preponderent către clientela politică” şi nu se găsesc pentru profesori.  Legea este constituţională, majorările salariale sunt în acord cu prevederile Strategiei Lisabona, iar legea este oportună, a mai spus Traian Băsescu.

Şeful statului a afirmat că sistemul de învăţământ nu va inspira încredere în condiţiile în care un profesor debutant are un salariu de 700 de lei, iar un dascăl cu gradul I are o leafă de 1.800 de lei. Băsescu a arătat că în 2007, salariile diplomaţilor, magistraţilor, judecătorilor, ale celor din sistemul militar şi de sănătate au crescut.

Cu doar câteva ore înaintea anunţului public, şeful statului s-a întâlnit cu sindicaliştii din învăţământ, care au semnat Strategia privind reforma în educaţie, elaborată de comisia prezidenţială condusă de fostul ministru Mircea Miclea.

„Trebuie evitate efectele

Liviu Voinea
directorul Grupului de Economie  Aplicată în lanţ“


Majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice nu va crea o criză sau o problemă dramatică în economia românească, dar trebuie evitate efectele în lanţ în sectorul bugetar. Ceea ce ar trebui să facă Guvernul în acest moment ar fi să clarifice că trebuie îngheţate salariile în sectorul bugetar pentru o anumită perioadă, de exemplu pentru un an.

Guvernul a creat o adevărată psihoză despre această majorare a salariilor profesorilor, care ar fi dramatică pentru economia românească, deşi în 2008 bugetul Educaţiei nu a fost cheltuit nici pe departe. Ar fi necesar un acord la nivel politic privind o îngheţare a salariilor în alte sectoare bugetare sau, eventual, un moratoriu asupra creşterilor salariale.

Bugetarii nu renunţă la grevă


Celelalte categorii de bugetari ameninţă cu proteste dure şi cu greve generale pe termen nelimitat pentru creşteri salariale. Funcţionarii publici cer o mărire similară de salarii, ameninţând cu greva generală pe 13 noiembrie. “Nu vom accepta ca salariile funcţionarilor publici să nu crească cu 50%, în condiţiile în care această decizie a fost luată politic pentru susţinerea profesorilor.

Suntem dispuşi să mergem să negociem şi aşteptăm un semnal în acest sens din partea Executivului. Vom menţine în continuare presiunea pe Guvern şi vom declanşa greva generală în cazul în care nu ne vor fi acceptate revendicările”, a declarat Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Sed Lex.

Sindicaliştii din sănătate spun, la rândul lor, că nu renunţă la proteste, ci le vor intensifica. “Dacă Băsescu a promulgat legea de majorare a salariilor profesorilor, şi noi vom menţine tonusul de protest”, a declarat preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Petcu. Federaţia Sanitas ameninţă cu un miting pe 4 noiembrie şi cu greva generală pe 20 noiembrie. Sindicaliştii din sănătate cer majorări salariale de 50-60 la sută.

„Vom tăia din banii pentru investiţii“

Ilie Şerbănescu
analist economic


Este de înţeles preşedintele ţării, care a promulgat legea de majorare a salariilor în învăţământ, dar efectele vor fi acelea pe care le ştiam de dinainte: se va crea un carusel al creşterilor, într-o perioadă în care toată lumea strânge cureaua. Nu cred că vom depăşi pragul de 3% la deficitul bugetar, pentru că se va tăia din celelalte fonduri, în special din cele destinate investiţiilor.

Oricum, vom deveni o piesă rară în peisajul financiar regional. Desigur, toate acestea se vor întâmpla dacă Guvernul nu va demisiona. Iar cei care vor forma viitorul Guvern ar putea spune că nu ei au făcut asta (n.n. - majorarea salariilor), deci nu vom da bani mai mulţi.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite