Guvernul vrea o colectare mai bună a veniturilor la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul vrea o colectare mai bună a veniturilor la buget
Guvernul vrea o colectare mai bună a veniturilor la buget

Premierul Emil Boc a spus după reuniunea Comitetului interministerial pe fraudă şi evaziune fiscală că obiectivul Guvernului nu este de a introduce noi taxe, ci de a îmbunătăţi colectarea la buget a taxelor şi impozitelor existente

Citiţi şi


"Această colectare trebuie să se facă după principiul potrivit căruia nimeni nu e mai presus de lege. În faţa taxelor toţi suntem egali, a afirmat primul-ministru. Scopul acestei echipe de lucru este de a analiza acest fenomen al evaziunii fiscale şi de a face propuneri de modificări legislative, de a lua decizii de nivelul ordinelor sau al altor instrucţiuni necesare pentru combaterea evaziunii fiscale", a subliniat premierul.

Preşedintele ANAF, Sorin Blejan, a prezentat un document de analiză a infracţiunilor de fraudă şi evaziune fiscală, precum şi un set de propuneri pentru combaterea acestora, arătând că forma cea mai frecventă de evaziune fiscală este întâlnită în achiziţiile intracomunitare, în special în comerţul cu legume, fructe, cereale, carne şi produse din carne.

Şeful misiunii Fondului Monetar internaţional (FMI) care a evaluat la Bucureşti situaţia economiei româneşti şi stadiul măsurilor luate de executiv pentru depăşirea crizei, Jeffrey Franks, declarase luni că "potrivit FMI, calea de creştere a veniturilor la bugetul de stat este îmbunătăţirea colectării, nu introducerea de măsuri care să întărească politica fiscală".

Solicitat să comenteze această orientare, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea, a declarat pentru Agerpres: "Cele mai mari evaziuni sunt în domeniul TVA-ului şi al accizelor la combustibil. La TVA, evaziunea este de circa 50 la sută şi aşa a fost dintotdeauna. Aici, ar fi teoretic preferabil să îmbunătăţeşti colectarea, dar în practică este discutabil cât de realizabil este acest lucru".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite