CSM: Guvernul este lipsit de transparenţă şi manifestă dispreţ faţă de justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CSM: Guvernul este lipsit de transparenţă şi manifestă dispreţ faţă de justiţie
CSM: Guvernul este lipsit de transparenţă şi manifestă dispreţ faţă de justiţie

Reprezentanţii Consiliul Superior al Magistraturii au părăsit astăzi sala unde urmau să discute cu premierul Emil Boc despre Legea privind salarizarea unitară a personalului bugetar, pentru că nu au primit înainte varianta care trebuia discutată.

Într-un comunicat de presă, CSM acuză Guvernul de lipsă de transparenţă şi de dispreţ faţă de justiţie. ”Consecvent aplicării principiilor constituţionale, Consiliul Superior al Magistraturii semnalează modul netransparent, în dispreţul sistemului judiciar românesc practicat de Executiv prin care se urmăreşte pierderea independenţei şi discreditarea magistraţilor”.

Mai mulţi membri ai CSM, printre care şi preşedintele Consiliului, alături de sindicate şi patronate au participat în Guvern la dezbaterile asupra proiectului legii privind salarizarea unitară a bugetarilor. La întâlnirea de la Guvern au participat premierul Emil Boc, vicepremierul Dan Nica, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, ministrul Muncii, Marian Sârbu, reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti şi reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Delegaţia CSM a fost formată din preşedintele Virgil Andreieş, procurorul Liviu Dăscălescu şi secretarul general Corina Alina Corbu.

"În cadrul reuniunii de astăzi, domnul preşedinte Viorel Virgil Andreieş a solicitat premierului să i se comunice ultima variantă a proiectului Legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, spre a putea fi comunicată judecătorilor şi procurorilor, pentru a-şi exprima punctul de vedere, conform regulilor practicate la momentul adoptării oricărui act normativ", se arată în comunicat.

Solicitarea este justificată, deoarece din discuţii a rezultat faptul că dezbaterile s-au purtat pe marginea unui proiect elaborat în data de 11 august 2009”. Pentru că ultima variantă nu a fost prezentată CSM, membrii Consiliului au părăsit marţi sala unde au avut loc discuţiile.

În acelaşi comunicat, CSM menţionează că din data de 7 iulie, dată la care Consiliul Superior al Magistraturii a elaborat observaţii şi propuneri la anteproiectul Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, Consiliului nu i-a mai fost transmisă o altă variantă a proiectului şi nici nu a mai fost invitat să participe la negocieri.

CSM  precizează că lipsa unei analize comparative şi transparente a tuturor salariilor propuse de această lege ”demonstrează tratamentul discreţionar aplicat unor reprezentanţi ai altor autorităţi ce, cu siguranţă, nu reprezintă o condiţionalitate impusă de forurile internaţionale”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite