Guvernul a aprobat lista celor 67 de spitale propuse pentru reprofilare în cămine de bătrâni
0Potrivit unei hotărâri de guvern aprobată joi, 67 de spitale vor fi reprofilate şi nu vor mai putea încheia, din 1 aprilie, contracte cu casele de asigurări de sănătate.
Potrivit ministrului Sănătăţii, din totalul acestor unităţi, 15 de spitale nu au o linie de gardă, iar 41 spitale dispun de o singură linie de gradă. Doar o singură unitate, cea din Comăneşti, are două linii de gardă. Alte 10 spitale asigură asistenţă medicală pentru bolnavii cronici şi nu necesită linie de gardă.
De asemenea, există unităţi care funcţionează cu personal medical insuficient, de exemplu spitale cu un singur medic angajat - precum Spitalul de Boli Cronice de la Mozăceni, Preventoriul TBC Gorneşti, Preventoriul TBC de la Poiana Ţapului - sau spitale cu doi medici - Spitalul de Boli Cronice de la Rucăr, a enumerat ministrul.
"Toate unităţile sanitare au locaţia la mai puţin de 45-50 kilometri de unităţi sanitare clinice din reşedinţe de judeţ, ca urmare nici criteriul de distanţă nu este respectat", a justificat Cseke decizia de desfiinţare a spitalelor.
Personalul sanitar din cele 67 unităţi sanitare, respectiv 670 de medici şi 2.043 de asistenţi medicali, va fi preluat în cadrul căminelor pentru vârstnici sau pe posturile vacante din sistemul sanitar, pe aceeaşi specialitate.
În localităţile Ocna Mureş (Alba), Sântana (Arad), Mozăceni (Argeş), Truşeşti (Bistiţa Năsăud), Mociu (Cluj) şi Solca (Suceava), vor fi redistribuite, pentru cel puţin trei luni de zile, 24 de ore din 24, şase echipaje de urgenţă, pentru a asigura intervenţiile. În aceste zone nu există staţii de de ambulanţă sau staţii SMURD pentru a asigura asistenţa medicală de urgenţă, mai spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, sunt şase centre de primiri urgenţe în spitalele din localităţile Târgu Frumos (judeţul Iaşi), Sântana (Arad), Titu (Dâmboviţa), Sărmaşu (Mureş), Bicaz (Nemaţ) şi Buziaş (Timiş), unde Ministerul Sănătăţii analizează posibilitatea preluării finanţării, astfel încât să fie continuată activitatea medicală în aceste centre.
Guvernul a aprobat, tot joi, hotărârea de desfiinţare a unităţilor sanitare pentru care autorităţile locale au optat pentru accesarea programului Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoane vârstnice. Este vorba despre Spitalul Comunal Vintilă Vodă (judeţul Buzău), Spitalul de Boli Cronice Bocşa (Caraş Severin), Spitalul Orăşenesc Roznov( Neamţ), Spitalul de Boli Cronice Cehu Silvaniei ( Sălaj), Centrul de Sănătate Cervenia ( Teleorman), Centrul de Sănătate Furculeşti (Teleorman) şi Spitalul de Cronici Dr. I.T. Nicolescu Tutova ( Vaslui). Începand din 1 aprilie, aceste unităţi vor fi finanţate de Ministerul Muncii, în cadrul noului program.