Guvernul pune tunurile pe primării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul pune tunurile  pe primării
Guvernul pune tunurile pe primării

Un val de disponibilizări ameninţă administraţia locală. Guvernul a decis restructurarea personalului din administraţiile locale şi a stabilit un algoritm al concedierilor. Primarii care nu se supun, nu mai primesc bani.

Liderii autorităţilor locale împreună cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi cu vicepremierul Dan Nica au decis, ieri, la Buşteni, redimensionarea aparatului administrativ, stabilind chiar un normativ de personal în funcţie de care să se realizeze disponibilizările din primării, consilii locale şi judeţene.

Vicepremierul Dan Nica a arătat că Guvernul nu poate impune, în baza altgoritmului stabilit, reducerea automată a numărului de funcţionari publici, însă poate să nu mai aloce bani pentru investiţii în cazul în care un primar decide să-şi păsteze numărul de angajaţi al instituţiei.

 „Fiecare primările, în funcţie de numărul locuitorilor, va avea acelaşi număr de funcţionari. Sunt primării care au mai puţini oameni decât ar trebui să aibă, alţii sunt deasupra acestui standard. Cei care vor depăşi standardul nu vor mai primi bani de la bugetul de stat“, a precizat Dan Nica.

Doar 400 de angajaţi la Primăria Capitalei

Schema stabilită la Buşteni prevede reducerea personalului din Primăria Capitalei cu 60%, ceea ce face ca din  1060 de angajaţi să mai rămână aproximativ 400.

O altă propunere priveşte, potrivit unor surse citate de NewsIn, primăriile de comune care au până la 1.500 de locuitori şi care ar urma să beneficieze de o medie de 12 funcţionari publici în aparatul propriu.

Următorul prag, pentru localităţile între 1.500 şi 3.000 de locuitori, ar urma să aibă 14 funcţionari, iar cele cu o populaţie între 3.000 şi 5.000 ar avea 16 funcţionari. Localităţile între 5.000 şi 10.000 de locuitori vor funcţiona cu 21 de funcţionari, iar cele între 10.000-20.000, cu 24 de funcţionari. Consiliile Judeţene ar urma să aibă cel mult 180 de angajaţi, în funcţie de mărimea judeţului respectiv. Potrivit unor surse politice, Guvernul va economisi astfel 125 de milioane de euro.

Fonduri pentru primăriile fără bani

Vicepremierul Dan Nica a mai declarat, la reuniunea de la Buşteni, că, la prima rectificare bugetară, vor fi alocate fondurile necesare pentru deblocarea activităţii primăriilor care au rămas fără bani.

Potrivit lui Nica, participanţii la evenimentul desfăşurat la Buşteni au discutat şi despre alocarea de fonduri suplimentare pentru reabilitarea drumurilor judeţene.

Bugetarii, testaţi înainte de a fi disponibilizaţi

După ce preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat nemulţumirea faţă de trimiterea forţată în concediu fără plată a bugetarilor, premierul Emil Boc a dat detalii suplimentare referitoare la procesul de restructurare. Astfel, disponibilizările din aparatul de stat urmează să fie făcute pe principiul competenţei, dar se va ţine cont şi de situaţia familială a funcţionarilor publici.

Premierul a explicat că, dacă într-o familie există doi bugetari angajaţi în aceeaşi instituţie, va trebui să se ţină cont de acest lucru, pentru ca povara financiară să fie suportabilă. Surse ministeriale citate de Mediafax susţin că intrarea în concediu fără plată va fi legiferată printr-un act normativ în prima parte a lunii septembrie.

Ciudat este însă că la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri din România s-ar putea face angajări în perioada următoare pe măsură ce vor fi derulate lucrările programate, în timp ce Guvernul a suplimentat cu două posturi organigrama Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări al Eximbank.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite