Guvernul a inventat o nouă şmecherie auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Taxa de primă înmatriculare va fi transformată în taxă de mediu pentru a-i păcăli pe oficialii Comisiei Europene Ministerul Finanţelor amână să ia o decizie în problema taxei de

>> Taxa de primă înmatriculare va fi transformată în taxă de mediu pentru a-i păcăli pe oficialii Comisiei Europene

Ministerul Finanţelor amână să ia o decizie în problema taxei de primă înmatriculare de aproape 10 luni. Între timp, Comisia Europeană continuă demersurile de a aduce România în faţa Curţii Europene de Justiţie.

Impresia la Bruxelles este că autorităţile române aplică, în privinţa taxei de primă înmatriculare, o "tactică de amânare evidentă". "Sau Bucureştiul face calcule că e mai bine să plătească o amendă decât să elimine taxa.

Au procedat aşa şi alte state membre. Numai că acum amenzile au crescut foarte mult şi vom vorbi despre sume foarte mari", au declarat pentru agenţia NewsIn surse europene. Ultima găselniţă a guvernului a fost transformarea taxei auto în taxă de mediu, fără să ţină cont de faptul că la Comisia Europeană nu s-a pus problema destinaţiei acestor fonduri.

Europenii spun negru pe alb că taxa discriminează maşinile cumpărate din străinătate în comparaţie cu cele achiziţionate din România.

Zeci de solicitări la ACR

După ce doi români au învins taxa auto în instanţă, Automobil Clubul Român a anunţat că asigură gratuit consultanţă juridică celor care vor să dea statul în judecată. "Primim zilnic zeci de sesizări pe această problemă. Studiem acum modul în care vom reprezenta în instanţă interesele acestor oameni", ne-a declarat Constantin Niculescu, preşedintele ACR.


Referitor la ultimele măsuri luate de guvern în privinţa taxei de primă înmatriculare, Constantin Niculescu a susţinut că premierul Călin Popescu Tăriceanu "îşi trădează apartenenţa la Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autovehicule", luând decizii care avantajează achiziţionarea de maşini noi în dauna celor second-hand.

Automobil Clubul Român s-a adresat Comisiei Europene încă din 15 ianuarie 2007, solicitând ca "aşa-zisa taxă ecologică, taxă de mediu, taxă auto, taxă de primă înmatriculare etc. să fie retrasă de Guvernul României, deoarece încalcă libera circulaţie a mărfurilor în Uniunea Europeană".

Programul "Rabla" n-a avut succes

Din totalul celor 16.500 de autoturisme ce urmau a fi decontate în cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului naţional auto, 56 au rămas neutilizate, se arată într-un comunicat al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Programul, în valoare de 49,33 milioane lei, a fost susţinut din Fondul pentru mediu. Insuccesul programului "Rabla" a fost anunţat la o zi după ce premierul Tăriceanu a declarat că "sumele colectate din taxa auto vor fi folosite pentru programe de protecţie a mediului, precum casarea maşinilor vechi, cu o primă majorată de la 3.000 lei la 4.000 lei".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite