Guvernul ieftineşte gazele şi deblochează creditarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul gazelor se va reduce cu 5% de la 1 iulie 2009, potrivit unei informări făcute, pentru Executiv, de Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

„Dacă luăm în calcul reducerea preţului la gaze de 3% de la 1 mai, vom avea, în acest an, o reducere totală de 8%“, a subliniat premierul Boc.

Principii noi pentru pensii

Tot ieri, Guvernul a aprobat principiile legii pensiilor în sistemul public, plecând de la premisa că toţi vom fi egali în faţa legii şi fiecare va primi o pensie pe mărimea contribuţiei. „Ai o contribuţie mai mare, ai o pensie mai mare!”, a precizat prim-ministrul. Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2010.

Credite pentru „Prima Casă"

Guvernul a mai aprobat, prin memorandum, programul „Prima Casă”, prin care persoanele care îşi cumpără prima locuinţă vor putea contracta un credit garantat de stat, în valoare de maximum 60.000 de euro.

„Acest program este o schemă de garanţie de stat, ce se ridică la 80% din valoarea casei, dar aceasta nu poate depăşi 60.000 de euro“, a declarat premierul Emil Boc. Cu alte cuvinte, statul garantează creditul în valoare de 60.000 de euro, pentru acele persoane care nu au mai contractat un credit ipotecar sau care nu au mai deţinut o casă.

Normele stabilite de BNR cu privire la evaluarea capacităţii de rambursare rămân în vigoare, potrivit ministrului de Finanţe, Gheorghe Pogea.

„Băncile dispun de lichidităţi, dar au o mare aversiune faţă de risc. Dar garanţia de 80% este dată pentru bănci, iar efectul multiplicator este de un miliard de euro“, a adăugat şeful Finanţelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite