Guvernul bate în cuie principiile legii salarizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariile celor mai bogaţi bugetari ar putea fi îngheţate, iar cele mici şi medii vor creşte în următorii trei ani. Guvernul a adoptat, ieri, un set de şase principii ce vor sta la baza elaborării legii  salarizării unice în sistemul bugetar, aplicabilă de la 1 ianuarie 2010.

Citiţi şi:

Sindicatele contestă echivalările anunţate de Executiv
Boc: Salariile mari vor fi îngheţate iar salariile mici vor creşte accelerat

Executivul a decis ca noua lege a salarizării să exprime un raport de 1 la 15 între salariul minim de bază şi salariul maxim de bază din România, acesta fiind unul dintre cele şase principii adoptate ieri.

Guvernanţii vor ca acest raport să se atingă în trei ani, respectiv până în 2012. Astfel că salariile bugetarilor de la baza piramidei de salarizare ar trebui să crească masiv începând de la 1 ianuarie 2010. În acelaşi timp, salariile bugetarilor de la vârful piramidei fie vor fi îngheţate, fie vor creşte nesemnificativ, varianta din urmă fiind una de compromis.

Un alt principiu adoptat de Guvern prevede ca sporurile să aibă o pondere de maximum 30% din salariul de bază şi să fie înglobate în acesta.

„Salariul de bază va fi elementul esenţial al câştigului salarial, iar sporurile nu vor mai constitui formula prin care unii bugetari îşi îmbogăţesc, în mod inechitabil, câştigurile”, a declarat, la finalul şedinţei de guvern, premierul Emil Boc.

Guvernul va elabora legea unică a salarizării până la 30 iunie 2009, iar negocierile se vor face cu partenerii sociali. La dezbateri vor lua parte şi reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii.

Pentru a grăbi adoptarea acestui act normativ, Guvernul nu exclude posibilitatea de a-şi asuma răspunderea politică în faţa Parlamentului.

Cele 6 principii ale legii  salarizării unice


1 Va exista o lege unică a salarizării tuturor persoanelor plătite din bani publici, inspirată din legile europene. „Nu vor mai exista legi sectoriale, ce au creat sisteme privilegiate pentru unii funcţionari”, promite premierul Boc.

2 Raportul dintre salariul minim de bază şi salariul maxim de bază va fi de 1 la 15. „Acum avem un raport de 1 la 70, iar în unele situaţii, de chiar 1 la 100, existând discrepanţe uriaşe între salariaţi”, a explicat şeful Executivului.

3 Prin noul act normativ, nicio persoană nu va înregistra o diminuare a salariului. „Salariile mari vor fi îngheţate, iar cele de la baza piramidei vor avea creşteri accelerate. Pentru unele categorii de bugetari, creşterea va fi mică sau deloc”, a precizat premierul, referindu-se la bugetarii cu cele mai mari salarii.

4 Salariul de bază va fi elementul esenţial al câştigului salarial, iar sporurile înglobate în salariu nu vor reprezenta mai mult de 30% din acesta.

5 Noul sistem de salarizare va fi implementat pe o perioadă de trei ani, până în 2012, astfel încât să se poată face ajustarea de 1 la 15.

6 30 iunie 2009 este termenul-limită de elaborare a proiectului de lege, de către Guvern.

Nica invocă principiile UE

Vicepremierul Dan Nica a anunţat, ieri, după şedinţa coaliţiei că unul dintre principiile care vor duce la elaborarea legii salarizării unice se referă la „o ierarhizare care să fie în concordanţă cu sistemul european de salarizare a bugetarilor din ţările membre UE şi un sistem de echivalenţă a funcţiilor, pe grilă de salarizare, aşa cum este în Uniunea Europeană“.

Dan Nica a ţinut să respingă speculaţiile apărute privind modul în care s-ar face fie ierarhizarea, fie echivalenţa funcţiilor din sistemul bugetar, susţinând că informaţiile apărute nu ar fi reale.

Guvernul s-a angajat, la negocierile cu FMI, să finalizeze până la 1 octombrie legea salarizării unice şi până la finele anului legea privind sistemul public de pensii.

Exemplu de calcul

Raportul dintre minimul şi maximul salarial va fi de 1 la 15. Ceea ce înseamnă că, dacă minimul pe economie va fi de 700 de lei, maximul unui bugetar nu va putea trece de 10.500 de lei.

Salariile medii ale bugetarilor, în anul 2008

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie 2.697 euro/lună
Consiliul Concurenţei 2.333 euro/lună
Curtea de Conturi 2.061 euro/lună
Consiliul Superior al Magistraturii 2.638 euro/lună
Ministerul Dezvoltării 2.223 euro/lună
Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor 1.864 euro/lună
Ministerul Afacerilor Externe 2.009 euro/lună
Senatul României 1.742 euro/lună
Camera Deputaţilor 1.670 euro/lună
Ministerul Justiţiei 1.701 euro/lună
Ministerul Sănătăţii 634 euro/lună
Ministerul Educaţiei 676 euro/lună
Ministerul Economiei 619 euro/lună

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite