Laura Andrei: "Guvernul a recunoscut că vor scădea salariile magistraţilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a declarat. marţi, că la întâlnirea de la Guvern, reprezentanţii Executivului au recunoscut că salariile în justiţie vor scădea cu 55%, prin reducerea sporurilor de stres şi de confidenţialitate.

"Nu se garantează salariiile din prezent. Este prima oară când Guvernul recunoaşte că vor scădea salariile cu 55%. Reprezentanţii CSM s-au retras de la discuţie, după ce guvernanţii au recunoscut făţiş că salariile magistraţiilor vor scădea. Vom primi mâine un răspuns le revendicările noastre, însă eu cred că a fost doar o mimare a consultărilor", a declarat judecătoarea, după 3 ore şi jumătate de discuţii.

În acest moment, spune Laura Andrei, la discuţii au rămas procurorul general şi Viorica Costiniu, de la AMR.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a transmis CSM, Ministerului Justiţiei şi Guvernului observaţii legate de proiectul Legii unice de salarizare, una dintre acestea vizând reducerea diferenţelor dintre salariile judecătorilor cu funcţii de conducere şi ale celor cu funcţii de execuţie. UNJR arată că reducerea acestei diferenţe ar trebui făcută prin creşterea coeficientului alocat funcţiilor de execuţie în grila unică de salarizare.

O altă observaţie a reprezentanţilor UNJR se referă la mărirea coeficienţilor de salarizare pentru judecătorii de judecătorie, tribunal, curte de apel şi curtea supremă. Astfel, având în vedere ierarhia instanţelor Uniunea propune creşterea coeficienţilor magistraţilor la 8 pentru judecătorii de la judecătorie, 9 pentru judecătorii de la tribunale, 10 pentru curţile de apel şi  11 pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, s-a solicitat şi adăugarea sporului de vechime pentru fiecare categorie de magistraţi.

O ultimă observaţie a UNJR se referă la stabilirea unui spor de incompatibilitate pentru magistraţi, de 10% din salariu. Acesta ar urma să compenseze faptul că funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, în condiţiile legii.

Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Judecătorilor amintesc şi celelalte solicitări ale magistraţilor care au dus la acutizarea protestelor, şi anume trecerea bugetului instanţelor de la Ministerul Justiţiei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acordarea unui buget de 1% din PIB pentru sistemul judiciar, precum şi colectarea taxelor de timbru în bugetul propriu al sistemului.

Reprezentanţi ai magistraţilor şi ai asociaţiilor acestora, împreună cu membri CSM, au mers, marţi, la Guvern, pentru noi discuţii privind legea unică de salarizare, a cărei ultimă variantă prevede unele scăderi de coeficienţi pentru personalul din justiţie, dar şi reducerea sporurilor în sistem.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite