Spiru Haret acuză Guvernul de încălcarea dreptului la autonomie universitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spiru Haret acuză Guvernul de încălcarea dreptului la autonomie universitară
Spiru Haret acuză Guvernul de încălcarea dreptului la autonomie universitară

Reprezentanţii Universităţii Spiru Haret susţin în acţiunea depusă la Curtea de Apel Bucureşti că Guvernul le-a încălcat dreptul la proprietate şi dreptul la autonomie universitară, informează NewsIn.

Citiţi şi:

Bucureşti: Lista universităţilor cu programe de studii neacreditate
Neamţ: Pietrenii ocolesc „Spiru Haret“
Ministrul Ecaterina Andronescu acuzată de Spiru că a stricat imaginea universităţii
Reşiţa:Absolvenţii Universităţii ” Spiru Haret” nu -şi pot afla notele la examenul de titularizare
Andronescu: Haosul din cataloagele de la "Spiru Haret", o problemă "dirijată"
Preşedintele Senatului: Acest Caritas al diplomelor trebuie să înceteze dar studenţii nu trebuie penalizaţi

Cluj: Absolvenţii de la Spiru Haret, daţi afară de la examene

Reprezentanţii Universităţii Spiru Haret au cerut suspendarea executării hotărârii guvernamentale care le interzice organizarea exemenului de admitere pentru 2009-2010, pe motiv că "se încalcă principiul constituţional al autonomiei universitare şi dreptul fundamental al oricărei persoane la respectarea proprietăţii private", potrivit acţiunii depuse în instanţă.

Mai mult, în acţiune se precizează că, prin aceeaşi hotărâre de guvern, se încalcă drepturile obţinute în urma acreditării Spiru Haret ca universitate particulară. În urma acreditării prin Legea 443/2002, universitatea are dreptul să stabilească organizarea "fiecărui ciclu universitar de zi, seral, cu frecvenţă redusă sau la distanţă".

Prin urmare, reprezentanţii instituţiei consideră că Guvernul încalcă atât Legea 443/2002, cât şi Legea 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, "printr-un act administrativ cu o forţă juridică inferioară". Potrivit acţiunii, statul încalcă obligaţia de a se abţine de la orice act care poate duce la pierderea proprietăţii private.

În consecinţă, în acţiunea Spiru Haret se arată că HG 749 trebuie modificată astfel încât să se permită  "exercitarea legală a activităţii universităţii şi a dreptului acesteia de a organiza ciclul universitar de licenţă, conform structurii aprobate de Senatul universităţii la 13 mai 2009".

Toate diplomele de licenţă şi titlurile universitare acordate de Universitatea "Spiru Haret" (USH) sunt legale, iar instituţia de învăţământ îi cere ministrului Ecaterina Andronescu să înceteze atacurile publice asupra universităţii, a declarat, pe 24 iulie, rectorul Aurelian Bondrea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite