Germania: Guvernul condus de Angela Merkel promite reducerea taxelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Germania: Guvernul condus de Angela Merkel promite reducerea taxelor
Germania: Guvernul condus de Angela Merkel promite reducerea taxelor

Noul guvern conservator-liberal promite reducerea taxelor şi păstrarea actualului nivel de dreptate socială. Totuşi, solidaritatea socială va avea de pierdut de pe urma noii politici economice a coaliţiei de la Berlin, anunţă Deutsche Welle, în ediţia sa electronică.

„Urmărim scoaterea ţării din criză ăi un nou inceput in deceniul următor", se arată în preambulul contractului de guvernare încheiat, după trei săptămâni de negocieri dure, între cele trei partide din noua coalitie - CDU, CSU şi FDP, comentează sursa citată.

Cum va funcţiona însă politica noii coaliţii rămâne o necunoscută şi se bazează, in principal, pe un singur principiu - speranţa. Speranţa că economia va reîncepe să crească, că se vor crea noi locuri de muncă, că muntele de datorii va putea fi ţinut sub control. Acestea sunt însă mai degraba iluzii decat sperante, deoarece datoriile de stat vor continua să crească, odată cu aplicarea noului program de guvernare, este de părere Deutsche Welle.

Deja de la 1 ianuarie 2010 vor intra in vigoare măsuri de relaxare fiscală, in valoare de 24 de miliarde de euro anual. Eventuale majorări de taxe, precum cresterea TVA, au fost excluse categoric de cancelarul Angela Merkel.

  • De unde vor veni banii?


Angela Merkel, care a prezentat acordul de guvernare alături de liderul crestin-social, Horst Seehofer, şi de cel liberal, Guido Westerwelle, nu a dat deocamdata multe detalii concrete: „Vrem să o luăm pe calea cresterii, trebuie sa gandim dinamic".

Reforma planuita de autorităţile de la Berlin, care ar trebui să intre în vigoare din 2011, prevede ca majorarea contribuţiilor la casele de asigurări de sănătate vor fi plătite doar de către angajaţi. Mai mult, cetăţenii vor fi obligaţi să plătească suplimentar o asigurare medicală privată.

Partenerii de coaliţie, care şi-au prezentat acordul de guvernare, au vrut cu orice preţ să evite impresia că noul executiv va fi unul al răcelii sociale. Acestea sunt promisiunile cu care işi face intrarea în scenă noua coaliţie "negru-galben". Pe baza acestor promisiuni, trebuie analizată ulterior activitatea noii conduceri de la Berlin.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite