Boc dă un nou ultimatum PSD-ului: şedinţa de Guvern de la ora 15.00 / Nica a confirmat participarea social-democraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boc dă un nou ultimatum PSD-ului: şedinţa de Guvern de la ora 15.00 / Nica a confirmat participarea social-democraţilor
Boc dă un nou ultimatum PSD-ului: şedinţa de Guvern de la ora 15.00 / Nica a confirmat participarea social-democraţilor

Dan Nica este susţinut în continuare de PSD, iar Mircea Geoană ameninţă cu ieşirea din Guvern dacă Traian Băsescu va semna propunerea de revocare. Şeful statului a amânat, ieri, semnarea cererii de revocare a lui Dan Nica. El a propus PSD şi PDL să analizeze preluarea Internelor de un independent sau de un reprezentant al Opoziţiei. Cum social democraţii au hotărât să nu participe de la şedinţa de Coaliţie de astăzi dimineaţ

UPDATE 14.03 Dan Nica a anunţat că social-democraţii vor participa la şedinţa de Guvern de la ora 15.00

UPDATE 12.45 
Partidul Democrat Liberal a decis să mai dea o şansă colegilor de la PSD, dându-le timp până la ora 15.00 să ia o decizie cu privire la demiterea lui Dan Nica.

Astfel, premierul Emil Boc a dat un nou ultimatum social-democraţilor.

UPDATE 10.27 Blaga: Excludem în acest moment un Guvern exclusiv de tehnocraţi

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat miercuri că democrat-liberalii exclud în acest moment un un Guvern exclusiv de tehnocraţi, că nu înţeleg de ce PSD "nu îi dau dreptul" premierului Boc să remanieze un ministru

"Nu pot să înţeleg de ce nu îi dau dreptul, pe care îl are inclusiv în protocolul coaliţiei, primului ministru care a încercat inclusiv să urmeze toţi paşii ca să remanieze un ministru din coaliţie", a spus Vasile Blaga, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, în timp ce aştepta, la sediul Guvernului, ca liderii PSD să dea curs invitaţiei de a participa la o şedinţă a coaliţiei pe tema situaţiei de la MAI. Blaga a precizat că liderii PDL se află în sala unde de obicei au loc şedinţele coaliţiei, iar premierul în biroul său.

Secretarul general al PDL a explicat că premierul Boc a avut o discuţie în partid pe tema remanierii lui Dan Nica, în Biroul Permanent. "Şi sigur că Biroul Permanent s-a pronunţat, deci domnul Boc nu a făcut singur această propunere. Domnia sa a făcut-o pe baza discuţiilor din Biroul Permanent", a spus Blaga, reiterând că el "nu vrea să fie o criză a coaliţiei".

Blaga a mai spus că premierul, probabil, va încerca să discute telefonic cu liderul PSD Mircea Geoană.

UPDATE
Democrat-liberalii "regretă" că liderul PSD refuză dialogul

Ulterior declaraţiei lui Vasile Blaga, prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu, a declarat, la sediul Guvernului, că democrat-liberalii "regretă" că liderul PSD şi ceilalţi reprezentanţi social-democraţi refuză dialogul şi că acest lucru este de de natură să genereze o criză politică, pe care PSD ar trebui să şi-o asume public.

El a adăugat că "nimeni nu poate cenzura dreptul primului-ministru de a propune revocarea unui membru al cabientului", dar că premierul Boc a avut "toată disponibilitatea" pentru rezolvarea situaţiei de la MAI.

"Decizia dl Mircea Geoană şi a PSD de a refuza dialogul este de natură să genereze o criză politică pe care ar trebui să şi-o asume public", a spus Videanu.

UPDATE Meleşcanu anunţă că reprezentanţii PNL nu vor participa la şedinţa Birourilor permanente

Senatorul PNL,Theodor Meleşcanu, a anunţat miercuri că reprezentanţii PNL nu vor participa la şedinţa Birourilor permanente, întrucât şedinţa nu ar fi fost convocată regulamentar.

Camera Deputaţilor a anunţat miercuri dimineaţă că la ora 13.00 se întrunesc Birourile permanente în şedinţă comună.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat luni că PDL propune convocarea Birourilor permanente pentru ziua de miercuri, pentru a analiza solicitarea preşedintelui Traian Băsescu de organizare a unui referendum pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.

UPDATE 09.30
PSD a refuzat să participe la şedinţa coaliţiei

Astăzi, la ora 9:00, Coaliţia trebuia să se reunească în şedinţă, la propunerea lui Emil Boc. Mircea Geoană i-a cerut, însă, într-o scrisoare, lui Emil Boc, să nu îl mai cheme la astfel de şedinţe, care "nu-şi au rostul acum".

Se pare, însă, că în liderii PSD nu vor da curs invitaţiei venite din partea PD-L, la Palatul Victoria aflându-se, în acest moment, numai democrat-liberalii, printre care primul ministru, Emil Boc, Vasile Blaga şi Adriean Videanu. 

Mai citeşte şi:


Traian Băsescu i-a convocat, ieri, la Cotroceni pe Emil Boc şi pe Mircea Geoană, pentru consultări pe tema situaţiei din coaliţie. Şeful statului a intervenit după ce situaţia dintre PSD şi PDL a atins paroxismul în urma declaraţiilor belicoase, schimbate de liderii celor două partide.

Emil Boc anunţa la prânz că i-a trimis lui Băsescu cererea de revocare din funcţie a ministrului de Interne, Dan Nica. În replică, Mircea Geoană declara categoric că PSD pleacă din Guvern dacă preşedintele semnează documentul. 

Două variante pentru portofoliul Internelor

Băsescu a trimis, practic, cele două partide să-şi rezolve singure problemele şi le-a dat şi temă pentru acasă. El le-a propus democrat-liberalilor şi social-democraţilor să analizeze variantele conform cărora portofoliul Internelor ar urma să fie preluat de un independent sau de un reprezentant al Opoziţiei.

Cele două soluţii ar fi, conform viziunii prezidenţiale, menite să  îndepărteze suspiciunile care ar plana asupra ministrului de Interne în privinţa organizării alegerilor prezidenţiale. Şeful statului a recomandat PSD şi PDL să organizeze rapid o reuniune în care să dezbată sugestiile sale şi le-a urecheat pentru că au întrerupt orice dialog.

Liderul PSD a ieşit de la întrevederea cu Traian Băsescu la fel de hotărât să-şi scoată partidul de la guvernare şi să rupă protocolul coaliţiei dacă Dan Nica va fi remaniat. „Preşedintele a mimat o aşa-zisă mediere, a mimat dialogul“, l-a acuzat Geoană pe Băsescu, nemulţumit de propunerea referitoare la aducerea unui independent în fruntea Internelor.

Şeful social-democraţilor nu s-a lăsat mai prejos şi a venit cu o contrapropunere: instalarea unui prim-ministru independent în perioada rămasă până la alegerile prezidenţiale şi a unui guvern de tehnocraţi.

La scurt timp după întâlnirea de la Cotroceni, premierul a convocat, pentru ieri-seară sau azi-dimineaţă, o şedinţă a coaliţiei în care să fie dezbătute propunerile avansate de Băsescu. Geoană nu a acceptat invitaţia, spunând că aşteaptă să vadă răspunsul pe care îl va da Traian Băsescu cererii prim-ministrului de revocare a lui Dan Nica.

PSD CONDIŢIONEAZă cu Rămânerea lui Dan Nica

image

Traian Băsescu, cu ochii pe Dan Nica, la Ziua Poliţiei, în 25 septembrie Foto: Lucian Muntean



Potrivit unor surse politice, social-democraţii şi-ar fi condiţionat participarea la discuţii de retragerea propunerii vizând remanierea ministrului de Interne. Aceleaşi surse susţin că social-democraţii sunt ferm decişi să părăsească Executivul, dacă PDL îşi menţine intenţia de remaniere a ministrului de Interne.

Prim-vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, declara aseară că speră ca întâlnirea cu reprezentanţii PSD să aibă, totuşi, loc. El a adăugat că democrat-liberalii nu s-au gândit la varianta unui tehnocrat pentru portofoliul Internelor.

Surse politice afirmă că premierul Emil Boc nu ar avea de gând să retragă propunerea de remaniere a lui Dan Nica. Şeful statului a declarat, ieri, că atunci când prim-ministrul nu mai doreşte în echipă un ministru, „este clar că remanierea trebuie să aibă loc“.

Băsescu a adăugat însă că nu se grăbeşte să semneze revocarea lui Dan Nica, mai ales că asigurarea interimatului de către Vasile Blaga ar spori, conform preşedintelui, neîncrederea dintre PSD şi PDL.

CONVOCARE

Premierul Emil Boc a făcut apel pentru organizarea, ieri seară sau azi-dimineaţă, a unei şedinţe a coaliţiei în care să fie dezbătute propunerile avansate de Băsescu. Geoană a refuzat invitaţia, dar liderii democrat-liberali sperau că social-democraţii vor reveni, totuşi, la sentimente mai bune. PSD ar putea participa la negocieri dacă premierul Emil Boc ar renunţa la propunerea de remaniere a lui Dan Nica.

Filmul evenimentelor

- Ora 10.48. Premierul Emil Boc anunţă  că, după ora 13.00, va trimite preşedintelui Traian Băsescu propunerea de revocare a ministrului de Interne, Dan Nica. El mai spune că, tot până la acea oră, va aştepta ca PSD să propună un interimar din propriile rânduri.
- Ora 12.57. Mircea Geoană declară că miniştrii PSD vor demisiona dacă şeful statului va accepta revocarea lui Nica.  
- Ora 13.00. Premierul anunţă că, întrucât nu a primit niciun răspuns din partea PSD, a trimis preşedintelui propunerea de revocare a lui Nica împreună cu cea privind asigurarea interimatului de către Vasile Blaga.
- Ora 14.15. Emil Boc şi Mircea Geoană sunt chemaţi la Cotroceni, la consultări cu Traian Băsescu.
- Ora 15.00. Liderul PSD iese nemulţumit de la întrevederea cu şeful statului, pe care îl acuză că “a mimat o aşa-zisă mediere”.
- Ora 15.22. Şeful statului declară că a propus PSD şi PDL să analizeze posibilitatea preluării portofoliului Internelor de către un independent sau de către un reprezentant al Opoziţiei.

Opoziţia respinge „farsa“ lui Băsescu

Liberalii şi reprezentanţii UDMR au respins la unison propunerea lui Traian Băsescu de a numi un ministru de Interne dintr-un partid de opoziţie sau independent. Preşedintele liberal, Crin Antonescu, a declarat că singura soluţie susţinută de PNL este un guvern de tehnicieni. „Eu sper ca nimeni să nu îndrăznească să ne contacteze, pentru că noi nu jucăm în farsa lor. Nu vom propune pe nimeni la ministerul de Interne“, a spus Antonescu.

Oferta preşedintelui nu a stârnit interes nici în tabăra UDMR. Preşedintele Uniunii, Marko Bela, a susţinut că nu crede că propunerea preşedintelui Băsescu este „viabilă“, dar că, oricum, formaţiunea sa nu este interesată.

„Ar fi o propunere pentru o altă coaliţie. S-ar schimba componenţa politică a Guvernului, ceea ce ar răsturna total situaţia. Iar preşedintele ştie că aceasta nu este o propunere viabilă“, a comentat Marko Bela.

Potrivit acestuia, decizia Uniunii este ca, înainte de alegeri, să nu intre în nicio coaliţie guvernamentală. „Dacă se creează o situaţie de instabilitate guvernamentală, atunci vom discuta cu PSD, PNL şi PDL şi vom încerca să ajungem la o concluzie în interesul stabilităţii“, a mai spus liderul Uniunii, lăsând portiţa deschisă pentru negocieri.  (V.D.)

Criza din timpul Guvernului Radu Vasile, depăşită cu demiterea premierului

Tensiuni similare celor care au explodat în ultimele zile au marcat scena politică şi în timpul mandatului fostului premier Radu Vasile. Intrat în prim-plan ca înlocuitor al lui Victor Ciorbea, la 30 martie 1998, Radu Vasile a avut o relaţie conflictuală cu preşedintele Emil Constantinescu.

Şeful statului îi reproşa premierului, cu orice ocazie, lipsa de autoritate în faţa miniştrilor, ineficienţa acţiunilor Guvernului, precum şi slaba organizare. Criza conturată în plan politic a fost depăşită, în decembrie 1999, prin demisia premierului, care a venit după ce miniştrii ţărănişti, liberali şi udemerişti din cabinetul său şi-au depus mandatele la Cotroceni. Acest context i-a permis preşedintelui revocarea lui Radu Vasile şi numirea lui Mugur Isărescu în funcţia de premier. (V.D.)


REALITATEA.NET - Băsescu: Am propus două soluţii la Interne - fie ministru independent, fie unul din opoziţie

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite