"Gura satului", la Ibăneştii de Pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este vorba de aşa-numitul "strigat peste sat", prin care sătenii care calcă strâmb sunt făcuţi de ruşine în faţa comunităţii.Tinerii şi vârstnicii se adună în centrul comunei, apoi

Este vorba de aşa-numitul "strigat peste sat", prin care sătenii care calcă strâmb sunt făcuţi de ruşine în faţa comunităţii.
Tinerii şi vârstnicii se adună în centrul comunei, apoi pleacă în direcţii opuse pe dealurile din apropiere. Aprind focuri mari şi încep un dialog despre faptele mai puţin ortodoxe ale unor săteni. Replicile se vor o "gură a satului" critică şi moralizatoare la adresa celor care au greşit peste an. Mai mult, cele două cete inventează "cupluri imposibile" între tineri înstăriţi şi frumoşi şi fete urâte şi sărace, obligându-i astfel pe bărbaţi să le facă acestora daruri la târgul Sângeorzului. Până la urmă, la târgul de fete ce va avea loc peste două săptămâni la Gurghiu toţi se împacă într-o sărbătoare a muzicii şi voii bune.

"Rugi" la porţile caselor din Dătăşeni
De teama strigoilor, după Paşte, în comuna mureşeană Dătăşeni, localnicii îşi împodobesc porţile cu rugi sau ramuri cu frunze verzi. Oamenii speră astfel că vacile vor da mai mult lapte şi vor avea o carne mai fragedă. Pentru a fi sănătoase, fetele de măritat din sat sunt udate de feciori cu găleţi de apă, iar băieţeii le urzică pe fetiţe. Chiar dacă nu le place să fie udate, fetele sunt scoase cu forţa din casă de mamele sau bunicile lor, nerăbdătoare să-şi mărite odraslele.

Strigatul fetelor din Petea
Fetele din satul mureşean Petea (comuna Band) au avut în noaptea de sâmbătă spre duminică o mare surpriză. Doctorul Ioan Todea ne-a declarat că, după slujba de Înviere, băieţii din sat au aprins un foc mare şi au urcat în turla bisericii, de unde au strigat în versuri, cât i-a ţinut gura, toate lucrurile rele făcute de tinerele din sat. În vizorul băieţilor din Petea au intrat în acest an 23 de fete de măritat, despre care s-au auzit, în ultimul an, tot felul de vorbe. Rolul cel mai important îl are comornicul, cel care, împreună cu craiul, crăişorul şi tăciunarul, trebuie să păzească clopotele, toaca şi biserica să nu fie furate şi să nu ia foc. Dacă se fură toaca, aceasta trebuie răscumpărată pe bani, ouă şi vin. Strigatul fetelor este un obicei vechi, iar băieţii spun că nu ar renunţa la el pentru nimic în lume. Chiar dacă unele replici sunt răutăcioase, fetele din Petea nu se supără şi spun că în acest fel ştiu cum trebuie să se comporte în acest an.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite