Gunoiul de la graniţele judeţului va fi „exportat”
0
Autorităţile locale şi cele judeţene vor trimite gunoaiele din Sătmar în Maramureş şi Sălaj. Groapa ecologică a judeţului, care va respecta standardele europene, va deveni funcţională cel mai devreme în august 2010.
Directivele europene privind desfiinţarea gropilor de gunoi şi ecologizarea procesului de preluare a deşeurilor până pe 16 iulie s-au dovedit prea greu de pus în practică.
Termenul a expirat, iar soluţiile găsite la nivel judeţean par doar de compromis. Singurele gropi de gunoi autorizate în judeţ până la data de 16 iulie 2010 sunt cele din municipiul Satu Mare şi oraşul Tăşnad, care vor prelua aproximativ 70% din deşeurile judeţului.
Gunoaie interjudeţene
În momentul de faţă, în judeţ sunt 120 de gropi de gunoi neautorizate. Potrivit declaraţiilor preşedintelui Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, consiliile locale comunale au început, în această săptămână, semnarea contractelor cu proprietarii celor două gropi de gunoi autorizate din judeţ.
Aproximativ 10 localităţi au preferat să-şi predea deşeurile în afara judeţului, în detrimentul societăţii de salubrizare Florisal, care deţine groapa de gunoi din Satu Mare. „O parte dintre comunele de pe graniţa cu Maramureşul au preferat să predea gunoiul în Maramureş şi alte câteva la Cehu Silvaniei, în Sălaj. Important este ca deşeurile să fie preluate”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean.
Garda de Mediu a anunţat că va începe de azi controale la gropile de gunoi şi va aplica sancţiuni. „Ştiu că primăriile vor răbdare şi clemenţă, dar nu vor avea parte de aşa ceva. Suntem monitorizaţi de UE, aşa că vom aplica amenzi oriunde vom constata nereguli”, a declarat Anton Robel, directorul Gărzii de Mediu.
Groapă ecologică din 2010
Rezolvarea finală a problemei gunoaielor, reprezentată de proiectul Groapa Ecologică, ar putea veni în 2010. „În august expiră termenul petru depunerea proiectului tehnic. Sper ca până la toamnă să înceapă lucrările şi până în august anul viitor să avem groapa ecologică la standardele cerute de UE, care să poată prelua integral gunoaiele din judeţ” afirmă Csehi Arpad.
Groapa Ecologică a judeţului va fi construită de consorţiul Cosoil Sud GmbH, Wilhelm Geiger GmbH&Co şi SC Unio SA, a căror ofertă pentru licitaţie a fost respinsă iniţial de autorităţile judeţene. Consiliul Judeţean a căzut la înţelegere cu cele trei firme după o decizie favorabilă consorţiului dată de Tribunalul Maramureş. Proiectul „Groapa Ecologică a Judeţului” are o valoare estimată de 22 milioane de euro.