Gunoaiele, o mină de aur dispreţuită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii aruncă în continuare deşeurile claie peste grămadă, nepăsători la avantajele reciclării. Numeroasele campanii de colectare selectivă a gunoaielor, lansate în ultimii doi ani, i-au lăsat indiferenţi pe moldoveni.

Pubelele ecologice amplasate în oraşe sunt umplute la întâmplare, iar reciclarea deşeurilor nu depăşeşte faza de proiect.

300 de containere la Iaşi

Puţini ieşeni îşi împart resturile menajere pe categorii: plastic, hârtie sau cutii metalice. Reprezentanţii firmei locale de salubritate, care derulează programul de colectare selectivă a gunoaielor, susţin că în acest moment jumătate din populaţia Iaşiului are la dispoziţie containere ecologice.

În jur de 300 de pubele au fost amplasate în ultimii doi ani în cartierele Copou-Centru, Dacia, Alexandru cel Bun, Galata, Nicolina, precum şi în curţile şcolilor, a liceelor şi a instituţiilor publice sau private.

Chiar şi în aceste condiţii, din cele 180-200 de tone de gunoi adunate zilnic la Iaşi, muncitorii Salubris reuşesc să colecteze separat înjur de 1.000 de kilograme de plastic şi 1.500 de kilograme de hârtie.

„Ne-au băgat pubele colorate”

Întrebaţi de semnificaţia culorilor diferite, majoritatea ieşenilor au ridicat din umeri. Chiar şi cei care ar fi vrut să pună gunoiul pe categorii nu ştiau ce şi unde trebuie să arunce.

Mulţi puneau PET-urile în containerele pentru hârtie şi invers. Oamenii spun că nu ştiu nimic despre proiectul-pilot de colectare selectivă a gunoaielor.

„N-am auzit de aşa ceva. Am văzut că ne-au băgat pubele colorate, dar n-am ştiut ce înseamnă. Oricum toată lumea aruncă gunoiul la nimereală, până se umplu toate containerele”, a spus Vasile Gregorovici, din cartierul Alexandru cel Bun.

Oficialii Salubris susţin că au informat populaţia prin intermediul pliantelor, a anunţurilor date în ziarele locale, prin panourile montate în mai multe puncte din oraş sau prin autocolantele postate pe pubelele ecologice.

Probleme şi în restul Moldovei

Nici locuitorii din Piatra Neamţ nu au înţeles că trebuie să-şi sorteze gunoaiele. Fiecare pietrean a primit câte două coşuri, pentru a selecta din casă resturile. Cu toate acestea, nu se respectă nimic.

 „Nu mai avem gunoi aruncat pe lângă pubele, dar nimeni nu ţine cont de cum trebuie selectat”, a declarat Ionel Ploaie, directorul societăţii de salubritate. „Nu ştiu dom’le ce e cu astea. Eu arunc gunoiul frumos şi gata!”, a arătat un cetăţean spre pubelele aliniate.

Situaţia nu se prezintă mai bine nici în Focşani, deşi în oraş există 20 de locaţii de reciclare cu câte trei pubele ecologice. „Ştiu ce se pune în astfel de pubele, dar sunt cam puţine şi aşezate departe de locuinţa mea.

Aşa că mi-e mai comod să arunc gunoiul în pubela obişnuită”, ne-a spus Ioana Militaru din Focşani. „Oamenii mai aruncă gunoiul amestecat, probabil din neştiinţă.

Urmează să mai popularizăm metoda", a declarat Gheorghe Vasilescu, directorul societăţii de salubrizare din Focşani.

Băcăuanii ştiu să sorteze PET-urile

Lucrurile par să se mişte mai bine la Bacău. În primul weekend al fiecărei luni au loc campanii de colectare a deşeurilor de echipamente electrice și electronice.

Pe parcursul acestui an, au fost strânse peste 50 de tone de deșeuri. Succes la băcăuani au avut și containerele pentru colectarea PET-urilor. Amplasate lângă pubelele de gunoi din cartiere, containerele pentru bidoane sunt folosite zi de zi de băcăuani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite