Gunoaiele din judeţul Mureş se strâng la Sighişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşeurile menajere din oraşele Luduş, Iernut şi Târnăveni vor fi aduse din ianuarie 2007 la groapa ecologică din Sighişoara, singura de acest gen existentă în judeţ. Cel puţin asta este

Deşeurile menajere din oraşele Luduş, Iernut şi Târnăveni vor fi aduse din ianuarie 2007 la groapa ecologică din Sighişoara, singura de acest gen existentă în judeţ.
Cel puţin asta este propunerea Consiliului Judeţean Mureş, după ce planul de gestionare a deşeurilor judeţului a fost blocat printr-un contract păgubos cu o firmă italiană. Groapa de gunoi a muncipiului Sighişoara mai poate primi deşeuri încă 10 ani de acum încolo, iar cantitatea de gunoi, în aceste condiţii, se va tripla. Directorul societăţii de salubrizare din Sighişoara, Alexandru Pâncă, a declarat că transferarea deşeurilor menajere din alte localităţi nu se poate face fără acceptul Consiliului Local şi că, în calitate de simplu cetăţean al oraşului, el nu ar fi de acord cu acest lucru. "Nu poate să ia nimeni hotărârea asta, chiar dacă CJ cere sau insistă, fără aprobarea Consiliului Local, pentru că rampa e a Consiliului Local Sighişoara, nicidecum a judeţului. Rampa din Sighişoara încă nu are capacitate maximă de stocare, ea se face pe porţiuni, respectiv pe celule", a declarat Alexandru Pâncă. El a precizat că anual sunt aduse la groapa de gunoi a municipiului Sighişoara între 25.000 şi 30.000 de tone de deşeuri menajere, iar în cazul în care ar fi depozitate şi deşeurile din Luduş, Târnăveni şi Iernut cantitatea s-ar putea tripla. Toate gropile orăşeneşti de gunoi din judeţul Mureş vor fi închise în intervalul 2007-2009, a anunţat şeful Agenţiei de Protecţia Mediului Mureş, ing. Dănuţ ştefănescu, şi a arătat că anul viitor este prevăzută închiderea gropii de gunoi menajer a oraşului Luduş, în 2008 cele din Sovata, Târnăveni şi Iernut, iar în 2009, gropile municipiilor Reghin şi Târgu Mureş. Până atunci, oraşele trebuie să pună în aplicare proiectele de colectare selectivă a deşeurilor şi să construiască staţii transfer. Până în prezent, în judeţul Mureş, municipiul Reghin a câştigat o finanţare de 990.000 de euro din fonduri PHARE, pentru construirea staţiei de transfer şi colectare selectivă a deşeurilor. Proiectul a fost selectat în cadrul schemei de investiţii pentru proiecte mici de gestionare a deşeurilor, iar din valoarea totală a acestuia 891.000 de euro reprezintă fonduri nerambursabile. O altă finanţare în valoare de 950.000 euro a fost câştigată de comuna Acăţari, în cadrul aceluiaşi program. Din staţiile de transfer, gunoiul menajer ar urma să fie transportat la groapa ecologică regională de la Ungheni, aflată în construcţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite