ONG-urile critică reforma tribunalelor de excepţie de la Guantanamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, Amnesty International şi Organizaţia americană pentru Drepturi şi Libertăţi Publice (ACLU), au criticat reforma tribunalelor militare de excepţie de la Guantanamo, adoptată de Congresul american, relatează AFP.

Reforma este inclusă în textul final al proiectului de buget al apărării pentru anul 2010, aprobat de Congres joi. Preşedintele Barack Obama dispune de 10 zile pentru a-l promulga.

Textul prevede reforma tribunalelor militare de excepţie, create de George W. Bush în 2006 pentru a judeca suspecţii de terorism. Acesta interzice mărturiile obţinute prin metode de constrângere, impune un avocat specializat pentru a asista acuzaţii care riscă pedepasa cu moartea şi limitează folosirea dovezilor indirecte, furnizate de un martor care nu le confirmă în instanţă.

"Deţinuţilor care vor fi judecaţi de tribunalele militare de excepţie nu li se vor garanta întotdeauna drepturile, chiar şi cu această reformă", a declarat într-un comunicat Vienna Colucci, de la Amnesty International. Ea a cerut ca deţinuţii să fie judecaţi de tribunale de drept comun.

"Suntem dezamăgiţi că Congresul a votat menţinerea sistemului tribunalelor de excepţie", a apreciat şi Jameel Jaffer, de la ACLU, puternica organizaţie ce finanţează avocaţii pentru deţinuţii de la Guantanamo. "Proiectul de lege îi oferă posibilitatea preşedintelui Obama să folosească aceste tribunale de excepţie, dar nu îl obligă să o facă", a precizat Jaffer, regretând faptul că reforma nu exclude procesele vizând minori.

"În pofida îmbunătăţilor acestui proiect de lege, tribunalele de excepţie rămân un sistem judiciar controversat, iar menţinerea lor nu serveşte decât la păstrarea în viaţă a politicii groaznice a administraţiei Bush", a precizat Christopher Anders, avocat la ACLU.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite