Grupările teroriste, în goană pentru obţinerea bombei radiologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a avertizat astăzi că între grupările teroriste a început o cursă contra cronometru pentru a-şi procura elementele necesare unei bombe radiologice, relatează AFP.

"Achiziţionarea de arme de distrugere în masă, inclusiv de materiale chimice, biologice şi nucleare, constituie cel mai înspăimântător scenariu", a declarat comisarul pentru securitate, Jacques Barrot.

"Teroriştii încearcă să procure şi să folosească arme chimice, biologice, radiologice şi chiar atomice", potrivit CE. Barrot a insistat că "nu trebuie să fim alarmişti", explicând că "este foarte greu să transformi aceste materiale în arme".

"Însă consecinţele unui astfel de atac ar fi atât de grave, încât trebuie să fim pregătiţi".

12 persoane au murit şi 5.000 au fost răniţi în 1995 după ce o sectă niponă a folosit gaz sarin pentru un atentat. Alte atacuri au fost comise cu antrax.

UE, cu cei 27 de membri, 500 de milioane de locuitori şi cu frontierele sale pare foarte vulnerabilă, chiar dacă, "din fericire nu s-a confruntat niciodată cu un atentat de amploare comis cu astfel de materiale". Colaboratorii lui Barrot au reamintit că SUA consideră probabil un astfel de atac în următorii cinci ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite