Gropile de gunoi vor fi închise anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile vor gestionarea deşeurilor după modelul european

Investiţia în centrele de colectare va depăşi 27 de milioane de euro.

Toate gropile de gunoi neconforme de pe raza judeţului Arad vor fi închise în perioada următoare. Autorităţile sunt obligate de legislaţia europeană să ia această măsură pentru că gropile de gunoi sunt bombe ecologice. Se va aplica un plan de gestionare a deşeurilor, prin crearea unor centre regionale de colectare şi sortare, în valoare de peste 27,8 milioane de euro, la care se adaugă TVA. „În prezent, gestionarea deşeurilor constituie una din priorităţile judeţului Arad”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad (CJA).

Colectare selectivă
„Implementarea proiectului va presupune aplicarea unui management de colectare selectivă, reciclare şi reducerea cantităţii de deşeuri biodegradabile ce ajung la depozit şi închiderea depozitelor neconforme”, a mai declarat preşedintele CJA.
Ministerul Mediului a aprobat deja masterplanul aferent proiectului privind sistemul integrat de gestionare a deşeurilor din judeţul Arad, un procent de 80 la sută din valoarea acestuia urmând să fie acoperit de finanţare europeană. Investiţiile vizează crearea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor la nivel regional şi judeţean, în paralel cu închiderea gropilor de gunoi neconforme. Etapa următoare presupune elaborarea Studiului de Fezabilitate, obţinerea avizelor şi a acordurilor şi depunerea documentaţiei spre evaluare.

Bombe ecologice
În prezent, pe raza judeţului Arad sunt zeci de gropi de gunoi neconforme cu legea, autorităţile locale motivând că nu au bani pentru construirea unor rampe moderne. De altfel, unele localităţi, ca Sântana sau Ineu, au şi solicitat închiderea rampelor care se găsesc în perimetrul lor administrativ. Cu excepţia celei din Arad, toate gropile de gunoi din judeţ sunt în ilegalitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite