Groapa ecologică din Mureş, la gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

executiv al firmei italiene, aceasta nu mai poate finanţa lucrările. Trebuie să ne mişcăm cât se poate de repede, altfel intrăm în justiţie. Contractul este fără pârghii pentru

executiv al firmei italiene, aceasta nu mai poate finanţa lucrările. Trebuie să ne mişcăm cât se poate de repede, altfel intrăm în justiţie. Contractul este fără pârghii pentru administraţia publică locală", ne-a declarat preşedintele CJ, Lokodi Edita. În 2003, CJ Mureş a semnat contractul cu SC Agenda 21 SA, la proiect aderând consiliile locale din Târnăveni, Luduş, Iernut, Sovata, Sânpaul, Sângeorgiu de Pădure şi Reghin. Investiţia se ridică la aproape 30 milioane de euro. Aceşti bani ar fi trebuit investiţi de partenerul privat, adică Agenda 21, o firmă italiană care de atunci tergiversează realizarea lucrărilor, nemaiavând resurse financiare pentru investiţie. Potrivit contractului, Agenda 21 trebuia să finalizeze prima etapă a lucrărilor în această toamnă, lucrări de circa 11 milioane de euro. Acest lucru însemna construirea depozitului, a staţiilor de transfer şi a unui drum de acces în zonă, astfel încât gropile de gunoi existente, neconforme cu normele Uniunii Europene, să poată fi închise.
Până în prezent, Agenda 21 a investit în jur de un milion de euro, iar lucrările sunt extrem de întârziate, astfel că investitorul italian a cerut autorităţilor mureşene o prelungire a termenului până în luna mai a acestui an. Potrivit specialiştilor Direcţiei de Integrare Europeană din cadrul CJ, dacă nici acest termen nu va fi respectat, autorităţile judeţene vor fi puse într-o situaţie foarte dificilă. Asta, deoarece gropile de gunoi existente vor trebui automat închise până la sfârşitul lui 2007, şi nu va mai fi efectiv timp pentru a găsi un alt partener pentru a finaliza lucrările. În acest caz, Consiliul Judeţean ar trebui să găsească singur sursa de finanţare (cel puţin încă 10 milioane de euro) pentru finalizarea primei etape a proiectului. Pe de altă parte, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Petru Frătean, susţine că nu se pune problema rezilierii contractului cu Agenda 21, afirmând că "acum chiar că nu ne putem permite să mai schimbăm macazul". Petru Frătean a mai declarat că, în cazul în care Agenda 21 nu va duce la bun sfârşit lucrările, Consiliul Judeţean Mureş va apela la toate armele şi la toate filierele legale, pentru ca să-i constrângă pe investitori să se ţină de cuvânt. "Deja am cerut sprijin de la Bucureşti", a afirmat Frătean.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite