Gripă porcină într-un liceu ieşean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

11 tineri britanici sunt ţinuţi la izolare în Centrul de Plasament „Ion Holban” din Iaşi. 21 de elevi români nu au voie să iasă din curtea şcolii. Din cei 19 adolescenţi britanici veniţi ca voluntari la Centrul de Plasament „Ion Holban”, opt au fost confirmaţi cu gripă porcină.

Citeşte şi:

adevarul.es Povestea tragică a tinerei ucise de gripa porcină în Spania

Numărul românilor infectaţi cu gripă porcină a ajuns ieri la 36, după ce Institutul Cantacuzino a confirmat încă trei cazuri la Iaşi. Numărul persoanelor din Iaşi diagnosticate cu A(H1N1) a ajuns la zece, au declarat oficiali din Ministerul Sănătăţii. Pacienţii se află internaţi în Spitalul de Boli Infecţioase.

Primele semne ale prezenţei virusului au fost depistate la doi elevi britanici care au fost internaţi sâmbătă, 27 iunie, în spitalul ieşean. Luni, Institutul Cantacuzino din Bucureşti a confirmat contractarea gripei.

Cei doi elevi din Marea Britanie făceau parte dintr‑un grup de 19 adolescenţi şi trei profesori veniţi pe 25 iunie laliceul pentru copii cu dizabilităţi „Ion Holban” din Iaşi pentru a participa la un program de voluntariat. Tinerii au între 16 şi 18 ani şi ar fi trebuit să se întoarcă În Marea Britanie pe 3 iulie. Opt dintre ei şi unul dintre profesori au fost confirmaţi însă cu virusul A(H1N1) şi internaţi în spital.

Pictura, principala activitate

Ceilalţi 11 adolescenţi britanici, colegii celor internaţi în spital, ae află în carantină, fiind izolaţi pe un etaj al căminului „Ion Holban” şi se plictisesc teribil, după cum povestesc cei care le poartă de grijă. „De când nu au mai avut voie să părăsească incinta, au cerut să li se aducă pensule şi culori şi au cerut acceptul pentru a picta pereţii de pe holurile căminului.

Aceasta este principala activitate cu care îşi ocupă timpul“, a spus Tiberiu Banţaş, purtător de cuvânt la Direcţia de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Iaşi. În rest, adolescenţii mai conversează cu părinţii şi cu prietenii din Marea Britanie, se joacă pe laptopuri sau ascultă muzică.

Poliţiştii comunitari stau de pază

Medicii spun că starea de spirit a tinerilor este una optimistă. „Starea lor este bună încă de când au venit la noi. I-am pus sub tratament cu antiinflamatoare şi aşteptăm să expire perioada de carantină“, a precizat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Unul dintre profesorii care-i însoţesc pe tinerii britanici se află şi el internat în spital cu suspiciune de gripă porcină, iar ceilalţi doi sunt în carantină, alături de elevii lor. „Vecinii” britanicilor, elevii români cu dizabilităţi aflaţi în plasament la Centrul „Ion Holban“, nu au voie să iasă pe poarta şcolii, dar se pot plimba liberi prin curte. Poarta este păzită de poliţişti comunitari, iar înăuntru nu mai are voie decât personalul angajat al centrului.

Oficial, elevii români nu sunt în carantină, deşi o elevă de 14 ani a fost confirmată ieri cu virusul A(H1N1) şi se află în spital. Starea ei de sănătate este bună.  Şeful Direcţiei de Sănătate Publică, Vasile Cepoi, susţine că pentru elevii români nu se impune carantina, cu toate că numărul elevilor internaţi în spital cu suspiciune de gripă porcină creşte de la o zi la alta. 

„Marţi am avut două fete care au fost internate pentru că prezentau simptome, iar miercuri dimineaţă ambulanţa a mai transportat alte patru eleve care aveau temperatură“, a declarat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt de la „Protecţia Copilului”, instituţie care monitorizează de asemenea focarul de gripă de la „Holban”.

Medicii spun că pot face faţă epidemiei

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. Vasile Astărăstoae, nu este alarmat de înmulţirea cazurilor de gripă porcină la Iaşi. „Este decizia epidemiologilor dacă îi izolează sau nu şi pe elevii români. Eu cred că în cazul în care se respectă reguli stricte de igienă nu este nici o problemă. În plus, numărul de decese înregistrat este prea mic în comparaţie cu cele de la epidemiile de gripă obişnuită“, a spus prof. Astărăstoae.

Primul caz din România a fost confirmat pe 23 mai, fiind vorba de o femeie de 30 de ani, care a venit din SUA.

„Petreceri cu virusul A(H1N1)“ în Marea Britanie

Medicii îi avertizează pe părinţii din Marea Britanie care organizează aşa-numitele „petreceri cu H1N1“, în speranţa că propriii lor copii se vor infecta acum cu gripa porcină, să pună capăt acestor „distracţii“.

Discuţiile despre aceste petreceri au apărut prima dată pe internet. Ideea este aceea de a expune copilul la gripa porcină acum, pentru a-i creşte imunitatea în cazul în care virusul H1N1 se va întoarce la iarnă, într-o formă mai violentă.
„Este un virus încă slab, însă cu toate acestea există pericolul mortalităţii”, atenţionează Richard Jarvis, preşedintele Asociaţiei Medicilor din Marea Britanie.

Moartă la câteva ore după ce a născut

În Spania, a fost confitmat luni primul caz de deces din cauza virusului A (H1N1).Dalila Mimouni, care împlinise 20 de ani chiar în ziua în care a murit, a născut un băieţel cu doar câteva ore înainte de a se stinge din viaţă. La data de 11 iunie, tânăra originară din Maroc s-a prezentat, în stare gravă, la spitalul Gregorio Marañon din Madrid.

image

Dalila Mimouni s-a căsătorit cu Mahomed în urmă cu un an

Medicii au crezut că se simte rău din cauza sarcinii, motiv pentru care i-au dat un paracetamol şi au trimis-o acasă. La 13 iunie, Dalila s-a simţit din nou rău şi a mers la spitalul din Fuenlabrada, unde a fost consultată şi trimisă din nou acasă. Două zile mai târziu, tânăra a fost internată în spitalul Gregorio Marañon, la secţia Terapie Intensivă, cu diagnosticul pneumonie.

Pe 29 iunie, tânăra a născut, prin cezariană, un băieţel, Ryan, care cântărea 1.400 de grame. În aceeaşi noapte, Dalila a suferit un infarct, inima încetând să-i bată timp de două minute, iar medicii au reuşit cu greu să o readucă la viaţă. La ora 1.20, în dimineaţa zilei de 30 iunie, Dalila a decedat.

Semne de întrebare

Moartea Dalilei, devenită prima victimă a gripei porcine din Spania, naşte numeroase semne de întrebare. Trinidad Jimenez, ministrul Sănătăţii din Spania, susţine că moartea fetei a fost cauzată de „o afecţiune respiratorie care a fost agravată de virusul A(H1N1)“ şi că „tânăra, astmatică, făcuse pneumonie din cauza gripei porcine“.

Familia tinerei susţine însă că Dalila nu suferea de astm şi respinge explicaţiile oferite de medicii spanioli. „Nu a suferit niciodată de astm, este o minciună“, a declarat unchiul soţului femeii, pentru ziarul „El Pais“, adăugând că fata era atletă de performanţă.

Trinidad Jimenez s-a apărat, declarând că „este foarte dificil, mai ales la o femeie însărcinată, să depistezi la o primă consultaţie dacă este infectată cu virusul gripei porcine“. Autorităţile spaniole au declarat că băieţelul născut prematur este în afara oricărui pericol. Cu toate acestea, presa spaniolă se întreabă cum a fost posibil ca o persoană să se prezinte de trei ori la spital fără ca doctorii să îşi dea seama că suferea de gripă porcină.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite